Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Waarschuw en help de anderen op een veilige plek te komen.
Bedek het hoofd liefst met een natte deken of jas. Bescherm de onbedekte huid (hoofd, armen, benen) tegen de hitte. Zoek tegen de wind in een uitweg zodra de kern van de brand voorbij is. Zet koers naar een gebied waar de brand is uitgewoed.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Hoe ontstaan bosbranden? Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
Gevolgen van bosbranden
Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde. Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.
Ontstaan van een bosbrand
Een bosbrand kan ontstaan als er lokaal een hoge temperatuur ontstaat; voldoende om een brandhaard te krijgen. Dit kan wanneer er: moedwillig een vuur wordt gemaakt (brandstichting of zwerflandbouw door middel van hakken en branden). Onvoorzichtig met vuur wordt omgegaan (barbecue of sigaret)
Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
De meeste bosbranden vinden plaats in Californië, het Amazoneregenwoud (dat zich uitstrekt over 9 landen in Zuid- Amerika), Australië en in verschillende landen in Azië, zoals in Indonesië.
De grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk is inmiddels onder controle, maar dat geldt niet voor hevige branden in andere Europese landen. Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt de aanhoudende hitte tot bosbranden. Veel gebieden, waaronder toeristische plekken, worden geëvacueerd.
2021 werd het jaar van de meeste bosbranden. In juli 2022 schreef de Volkskrant: Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar.
De hitte van een vuurtje is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en het soort brandstof. Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius.
De brand in de Gironde en het aangrenzende Les Landes heeft sinds dinsdag zeker 74 vierkante kilometer in de as gelegd. Zeker 10.000 mensen zijn geëvacueerd. De Franse brandweer krijgt hulp van meer dan 360 brandweerlieden uit Duitsland, Roemenië, Polen en Oostenrijk.
Vanwege een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n vijftienhonderd mensen hun huizen moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n driehonderd brandweerlieden het vuur.
Ontstaat de brand op een camping? Bel 112, verwijder gasflessen uit de omgeving van de brand en meld de brand bij de receptie of de portier.
Een bosbrand wordt bijna altijd veroorzaakt door mensen. Bliksem zorgt maar voor 1 of 2 procent van de branden. In Europa gebeurt dat het vaakst door nalatigheid en criminaliteit. Soms laten mensen bijvoorbeeld een kampvuur of barbecue aanstaan, of gooien een sigarettenpeuk weg.
bosbranden zijn iedere zomer herhaaldelijk in het nieuws. De langdurige droogte en hittegolven dragen daaraan bij. Meldingen van branden kwamen vaak uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Kroatië Italië Griekenland en Rusland.
Zuid-Europa wordt geteisterd door bosbranden, maar ook bij ons zorgen droogte en hitte voor meer brandgevaar.
Enorme bosbranden razen door Zuid-Europa en we helpen waar we kunnen. In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
Twee vrouwen zijn gestorven door verstikking nadat maandagavond meerdere bosbranden zijn uitgebroken in de Marokkaanse provincie Larache, in het noorden van het land. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag gemeld.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
Frankrijk wordt de laatste maanden geteisterd door een recordaantal natuurbranden. Volgens de laatste meting is ruim 62.000 hectare aan bos- en heidegebied in vlammen opgegaan door 271 verschillende bosbranden, die door de extreme droogte sneller overslaan en moeilijk te blussen zijn.