Inhalatie van ammoniak tast de slijmvliezen van de ademhalingswegen aan. Dit kan gaan van een milde irritatie (niezen en prikkelhoest) tot luchtwegontsteking of een moeilijkere en piepende ademhaling bij sterk geconcentreerde producten.
* Ammoniak is bijtend en milieugevaarlijk, zoals ook op de flesjes huishoud-ammonia staat die de supermarkt verkoopt. Het heeft een sterk bijtend effect op de huid, ogen en de slijmvliezen. Inademen en inslikken is gevaarlijker: longoedeem en perforatie van maag en slokdarm zijn het gevolg.
Te veel ammoniak is ook schadelijk voor de mens. Maar in de buitenlucht is de ammoniakconcentratie bijna nooit zo hoog dat mensen er last van hebben. Ammoniak kan in de lucht samen met stikstof- en zwaveloxiden wel worden omgezet in fijnstof. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.
javel, ovenreinigers of ammoniak. Bijtende stoffen kun je herkennen aan een gevarensymbool op het etiket en de vermelding 'bijtend'. Bij inname kunnen ze ernstige brandwonden in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Een te hoog ammoniakgehalte in het bloed
Al sinds 1896 wordt ammoniak beschouwd als de belangrijkste oorzaak van Hepatische Encefalopathie (HE). Ammoniak ontstaat in de darmen als product bij de verwerking van eiwitten. Het wordt daarna via de poortader naar de lever vervoerd.
Macabere recyling. De onderzoekers denken niet alleen vastgesteld te hebben dát de borstkankercellen beter groeien in grote hoeveelheden ammoniak, maar ook hóé ze dat doen. De kankercellen blijken het giftige ammoniak te gebruiken om de aminozuren glutamaat, proline en aspartaat van te maken: bouwstoffen voor de cel.
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren. In de buitenlucht komen deze concentraties echter nauwelijks voor.
Ammoniak is een anorganische verbinding van stikstof en waterstof (NH3) die in het bloed terechtkomt als afbraakproduct van proteïnen. In de lever wordt ammoniak omgezet in ureum dat via de nieren wordt uitgescheiden in urine. Ammoniak kan het lichaam ook niet omgezet verlaten via zweet en uitademingslucht.
Ammonia (ook wel: ammoniumhydroxide of salmiakgeest genaamd) is een oplossing van het gas ammoniak in water. In symbolen: NH3 (aq).
Ammoniak is een base en neutraliseert zuren die bij verbranding van fossiele brandstoffen vrijkomen. Dus ammoniak heeft een gunstig effect in de lucht. Ammoniak haalt 50% van alle zuur uit de lucht.
Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de bodem of het water terechtkomt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels.
Soms kan het zweet tijdens het sporten naar ammonia ruiken. Dan heb je waarschijnlijk te zwaar getraind en te weinig gegeten. Op zo'n moment gaat je lichaam eiwitten verbranden, met ammoniak als bijproduct. De geur daarvan komt terug in transpiratie.
Ammoniak verdwijnt snel
Uit de proef bleek dat de NH3-concentraties van 0 tot 40 meter vanaf de stal sterk daalden. Hoe groter de afstand tot de veehouderij, hoe lager de concentratie. Verspreiding, beperkte omzetting naar NH4 (ammonium) en de opname door planten veroorzaakten de daling van de NH3-concentratie.
Bel onmiddellijk het alarmnummer wanneer er ammoniak of een oplossing is ingeslikt. Let ook op met de huid: ammoniak veroorzaakt brandwonden wanneer het in aanraking komt met de huid.
Ammoniak is een oplosmiddel voor vlekken van vet, bloed, transpiratie, vulpeninkt, jus, mayonaise, tomatensaus, slagroom, thee en fruit. Alleen sterk verdund gebruiken. Niet op wol en zijde gebruiken. Neutraliseren met koud water, azijn of citroensap.
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Ammoniak wordt onder andere gebruikt in schoonmaakmiddelen en koelinstallaties. Ammonia worden ook wel ammoniumhydroxide genoemd en worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Het is een sterke base en daardoor geschikt voor het ontvetten van objecten die van verf moeten worden voorzien.
Verder is het van groot belang dat je ammonia nooit (maar dan ook nooit!) met andere schoonmaakmiddelen mengt. Dit kan namelijk echt gevaarlijk zijn. Als je bijvoorbeeld ammonia en bleek met elkaar mengt, komen er gevaarlijke stoffen vrij die kunnen zorgen voor problemen met ademhalen en zelfs brandwonden in de keel.
De condities waaronder de aërosolen zich vormen is erg variabel en afhankelijk van factoren zoals druk van de opslag, de vochtigheid van de lucht. Men mag rekenen dat er 15- 20% van de vrijgekomen ammoniak onmiddellijk verdampt.
Kans op overlijden binnen 24 uur
Het is acuut leverfalen. De kans is groot dat u binnen 24 uur zult overlijden, als er niet heel snel een levertransplantatie wordt uitgevoerd.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Acute irritatie van de ogen, neus en keel treedt op bij 400 tot 700 ppm. Ernstige irritatie aan de ogen, hoesten en samenknijpen van de keel, wat dodelijk kan zijn treedt op bij 2.000-3.000 ppm. Stuiptrekkingen van het ademhalingssysteem en snelle verstikking kunnen optreden bij 5.000 ppm.
Ammonia van Sel chemie maakt oppervlakken vetvrij. Ammonia is dan ook bij uitstek geschikt voor het reinigen van ruiten, spiegels, aangekoekte ovens en tegels. Ammonia verwijdert ook beits, lijm en inktvlekken en is onmisbaar voor het ontvetten van schilderwerk.
Mest en urine scheiden: Zodra urine en mest bij elkaar komen, ontstaan er drijfmest en ammoniak. Stallen met vloeren die de vorming van drijfmest voorkomen, verminderen de ammoniakemissie sterk. In de praktijk is dat lastig te realiseren, maar er zijn wel vloeren die urine en mest zoveel mogelijk scheiden.