Slechts een keer niezen is er vaak niet bij als je last hebt van een kriebel in je neus. Voor je het weet proest je drie of vier keer achter elkaar. Hoe komt dat? In de meeste gevallen nies je omdat je slijmvlies geïrriteerd is geraakt.
Drie keer niezen
Een serie 'hatsjoes' is handig om met grotere irritaties de strijd aan te gaan, volgens de Amerikaanse KNO-arts Jordan Josephson. De eerste nies brengt de boosdoener in beweging, de tweede geeft hem nog een duw, terwijl de derde nies hem naar buiten schiet.
Niezen heeft een lichamelijke functie, vertelt KNO-arts Dennis Kox. "We doen het om stofdeeltjes vanuit het lichaam naar buiten te krijgen. Je neus krijgt een prikkel, en als je bijvoorbeeld allergisch bent, dan reageert je lichaam slecht op graspollen. En dan moeten zulke deeltjes het lichaam verlaten."
Als je verkouden bent, je neus verstopt zit en je een loopneus hebt, moet je regelmatig niezen.In dit geval is het virus de boosdoener. Je kunt hier meer lezen over het verkoudheidsvirus dat niezen veroorzaakt. Ook bij een griep heb je vaak last van neusklachten zoals die ook bij een verkoudheid voorkomen.
In Nederland zegt men wanneer je drie keer niest dat het morgen mooi weer wordt.
Als je inademt voor een nies, neemt de druk in de borst toe, als je niest, schiet die druk omlaag. Dat zorgt voor een kleine verstoring van je hartritme, wat over het algemeen snel weer gecorrigeerd wordt door je hart. Ook al voelt het dus alsof je hart even stopt, het is alleen een verandering van het ritme.
Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies van de luchtwegen (neus en longen) geprikkeld wordt door iets wat er niet thuishoort. De reflex zorgt ervoor dat u veel lucht inademt, die wordt ingesloten in de longen door afsluiting van de stembanden.
Niesen zonder snot is bij jou onmogelijk, de fluimen vliegen bij elke nies je neus uit.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Extraverte mensen niezen harder
Twee Amerikaanse onderzoekers leggen een link tussen niesstijl en persoonlijkheid. De arts Alan Hirsch zegt dat hij in enquêtes heeft vastgesteld dat hardniezers extraverter zijn. Ze zijn uitbundiger en luidruchtiger dan mensen die zachtjes niezen.
Je kunt niet niezen in je slaap
Wanneer je ligt, zwellen de membranen in je neus op. Hierdoor wordt je neus gevoeliger voor rondvliegende stofdeeltjes. Toch kan je niet niezen, aangezien de spieren tijdens je REM-slaap volledig 'verlamd' zijn, op de oogspieren na.
Hoe meer lucht, hoe harder de nies. Gemiddeld produceer je zo'n 85 decibel met je snotuitstoot. Dat is net zo hard als het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen.
Je kunt niezen omdat je verkouden bent, een allergische reactie hebt of gewoon als er iets prikkelends je neus in komt. Door te niezen reinig je je neus en je longen. Lekker gezond dus.
De meridiaan loopt dan omhoog, via je elleboog, aan de voorkant van je schouder langs, door je hals, schuin over je wang, onder je neus door en eindigt dan aan de andere kant van je neus, bij je neusvleugel. Precies daar waar je kriebel aan je neus kunt voelen, vlak voordat je moet niezen.
'De poes niesde' en 'De poes nieste' zijn allebei juist. Dat komt doordat zowel niezen als niesen juist is. Niezen - niesde - geniesd is vermoedelijk het oudst, maar niesen - nieste - geniest komt ook al lange tijd voor.
U heeft lang of vaak last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. Meestal komt dit doordat u gevoelig bent voor bepaalde dingen, zoals rook of schilfers van dieren. U kunt dan proberen om contact hiermee te voorkomen.
De duur van een verkoudheid is niet te verkorten: je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om het virus weer uit het lichaam te krijgen. Gelukkig kun je de vervelende symptomen die met een verkoudheid gepaard gaan, wel aanzienlijk verlichten. Gebruik bij een verstopte neus een neusspray met zoutoplossing.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
'Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat je ademt door de bloedtoevoer naar die zwellichamen te reguleren', zegt Adriaensen. Zwellen ze in het rechterneusgat op, dan adem je voornamelijk door het linker. Om de paar uur houden de neusgaten een wisseling van de wacht. 'Dat heet de nasale cyclus of neuscyclus.
Waarom zitten je neusgaten afwisselend dicht? Toch zit niet alleen tijdens een verkoudheid eerst je ene en dan je andere neusgat dicht. Er bestaat zoiets als de nasale cyclus.Dit mechanisme van het autonome zenuwstelsel dirigeert wisselend bloed naar zwellichamen van het linker- en rechterneusgat.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen. Het is dus ook niet zo dat er achter je oog zo'n grote druk kan ontstaan, dat je ogen eruit poppen.
(EK) “Dat is niet verstandig”, zegt KNO-arts Jan van der Borden van het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis. “Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast.
Omdat anders je ogen eruit vallen? Nee hoor, dit komt doordat de zenuwen die ervoor zorgen dat je je ogen dichtknijpt zo dichtbij de zenuwen liggen die je laten niezen.