1) HEMA - Cava Copa Sabia - 7,50 euro. 2) Jumbo - Vinya Sant Manel Brut - 6,09 euro. 3) C1000 - Gran Troya Brut - 7,04 euro. 4) Plus - Freixenet Cordon Negro Brut - 10,16 euro.
De beste cava van Spanje komt uit Catalonië. Dit is een gebied rond de Middellandse Zee met een perfect klimaat. Wordt een cava in een koeler gedeelte van Spanje geproduceerd, dan is dit direct te merken aan de smaak. De beste cava van Spanje is dus van Catalaanse bodem.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Op basis van de druivensoort kun je de smaak kiezen.
Witte cava's op basis van Pinot Noir (Blanc de Noirs) zijn gewoonlijk de droogste, en dragen voornamelijk de voorkeur van mannen weg. Cava's met Chardonnay zijn aromatischer en worden over het algemeen het meest gesmaakt door de vrouwen aan tafel.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Cava in de vorm van Brut of Extra Brut bevat ook bijna geen restsuikers, dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Een glas Cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glaasje is het een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug.
Een echte cava kun je normaliter aan de vierpuntige ster onderop de kurk herkennen. Daarnaast heeft cava wijn vaak de kwalificatie DOC. Hiermee zie je dus direct of dat de fles ook daadwerkelijk uit de Penedès komt. We bieden heel wat verschillende Cava wijnen aan de beste prijs/kwaliteit.
De vena cava superieur (VCS) is de grote bovenste holle ader die zuurstofarm bloed van het bovenste deel van het lichaam terug naar het hart voert. Vena cava stents zijn speciaal ontworpen voor gebruik in het lichaam en worden gebruikt om een vernauwing (stenose) of blokkering in de ader te behandelen.
De categorieën - van droogst naar meest zoet - zijn: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco.Seco, Semi-Seco, Dulce. Ook bestaan er verschillende kwaliteitsniveaus. Behalve Cava, bestaat er Reserva Cava (minimaal 15 maanden rijping op de gisten) en Gran Reserva Cava (minimaal 30 maanden op de gisten).
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën.Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Beste supermarkt-cava
Als beste uit de test van cava's van supermarkten die onder de 3 euro verkocht worden is de 'Vinart' Semiseco-cava van de ALDI keten gekozen met een prijs van 2,19 euro/fles.
Brut cava is milder van smaak dan brut champagne omdat er minder zuren in zitten. Bovendien komen de druiven van cava uit Spanje, en wordt de 'echte' champagne officieel alleen gemaakt van druiven uit de Franse streek Champagne.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. De smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen. Lekker bij: tapas met vis of vlees, eieren en patat.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere schuimwijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Concreet bedraagt de maximaal aangeraden hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen 10 standaardglazen per week. Eén standaardglas komt volgens het VAD overeen met 10 gram pure alcohol. Omgerekend naar milliliter is dat 12,7 pure alcohol.
Cava is ideaal als aperitief, maar gaat ook goed samen met lichte maaltijden. Zeevruchten, salades, pasta's, vis, wit vlees en desserts worden beschouwd als harmonieuze begeleiders van de Cava-mousserende wijn.
Zware bieren zoals Leffe en trappist tellen snel op tot 200 à 225 calorieën per glas, en een glas cava of champagne bevat tussen de 75 en 85 calorieën per glas. Bij wijn schommelt het aantal calorieën tussen 70 en 100 calorieën per glas.”
Is cava zoet? Over het algemeen is cava niet zoet. De meeste cava wordt gemaakt als Brut, wat betekent dat er weinig suiker aan de wijn wordt toegevoegd.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan. Heb je gevonden wat je zocht?