Een dazenval vermindert de aanwezigheid van dazen tot 90%. Het is aan te raden minstens één dazenval per hectare te plaatsen. Vliegendeken met bescherming van hals en hoofd is het beste. Er zijn ook vliegendekens te verkrijgen die je kunt gebruiken tijdens het berijden of uitstappen van je paard.
Een goede manier hiervoor is een dazenval. Deze kan bij de wei, in de grond worden bevestigd, zoals de Kerbl TaonX Dazenval. Deze dazenval bestaat uit een zwarte bal die in het zonlicht warm wordt en beweegt in de wind. De dazen zullen het object willen proberen te steken, maar worden teleurgesteld.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd. Natuurgebieden met water zijn ook geliefd bij dazen. Ze hebben namelijk water nodig om eitjes te leggen.
Dazen zijn overdag actief en komen vooral op warmte en beweging af. Ze kunnen, in tegenstelling tot muggen, door dunne kleding heen bijten. Wanneer je een wandeling door de natuur gaat maken, kun je het beste wat dikkere kleding aantrekken en dichte schoenen dragen.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur.
Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid. Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is. Een daas bijt zich vast in de huid met zijn scherpe tandjes en zuigt het vrijkomende bloed op.
Zij komen vooral op warmte en beweging af. Ook sommige geuren zouden een aantrekkingskracht op steekvliegen hebben. De belangrijkste prooi voor de daas is grootvee (koeien en paarden) maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien. Dazen kunnen vrij gemakkelijk door dunne kleding heen bijten.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Waar leeft de daas
Dazen komen vooral voor op plekken waar het vochtig is en naast zon, ook wat schaduwplekken heeft. Ze leggen hun eitjes in weilanden, moerasachtige gebieden en wegbermen, maar bijvoorbeeld ook op de bodem van sloten.
Over de bal zit een net, waar aan de onderkant een soort hoepel zit, en loopt naar boven in een punt. Hier bevindt zich een opvangbakje waar de dazen in worden opgevangen. Er bestaan ook dazenvallen zonder net en opvangbakje. Deze vallen bestaan uit alleen een zwarte bal of emmer en worden ingesmeerd met lijm.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Mugjes hebben een hekel aan citronella, lemon en eucalyptus. Horzels en dazen gaan op de vlucht voor kruidnagel.
Door rook van een kaars, fakkel of wierook blijven insecten juist op een afstand. Witte kleding stoot insecten af.
Sterk geurende planten: insecten hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt neerzet van jouw aangetaste planten, blijven de meeste insecten weg. Koud water: besproei je kamerplanten en tuinplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je insecten weg.