Gebruik voor het schuren en kaal maken van de traptreden eerst korrel 80 schuurpapier voor het wegschuren van lijm resten, hierna schuur je de trap na met korrel 120. (Tip) als je de trap hierna vochtig maakt met een vochtige doek dan zal de houtvezel weer iets op gaan staan waardoor de houten trap wat ruw aanvoelt.
De trap moet echt helemaal kaal gemaakt worden en er mogen geen lijmresten zichtbaar zijn. Om dit snel en makkelijk te verwijderen kun je gebruik maken van afbeit. Afbeit is een agressief stofje wat de lijm te werk gaat. Ook kun je een milder product gebruiken voor het kaalhalen van je trap.
Vernis of verf kan je het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Schuren zonder stof is de beste manier om oude verf of lak weg te schuren en een oppervlak op te ruwen. Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt.Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd.
Het kaal en klaar maken van de trap
Als een trap reeds van vloerbedekking voorzien is, maar de trap opgeknapt moet worden, zal deze vloerbedekking eerst verwijderd moeten worden. Indien het tapijt gespijkerd of genageld is, moeten de spijkers of nagels verwijderd worden met een tang. Hierna wordt het tapijt verwijderd.
Probeer of je het tapijt los krijgt met een mengsel van water en zeep. Bevochtig de vloerbedekking en laat het mengsel bij voorkeur een hele nacht (minimaal 4 uur) intrekken. Als er gebruik is gemaakt van witte lijm op waterbasis kun je de vloerbedekking hierna eenvoudig lostrekken.
Voor een standaard trap met 13 treden heb je over het algemeen 16m2 aan tapijt of vloerbedekking nodig. 4 strekkende meter bij een rolbreedte van 4 meter. Per trede is er gemiddeld 1 tot 1,5m2 stof nodig.
Gebruik voor het schuren en kaal maken van de traptreden eerst korrel 80 schuurpapier voor het wegschuren van lijm resten, hierna schuur je de trap na met korrel 120. (Tip) als je de trap hierna vochtig maakt met een vochtige doek dan zal de houtvezel weer iets op gaan staan waardoor de houten trap wat ruw aanvoelt.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 320) als de trap glad is. Gebruik grof schuurpapier (korrel 80) als de trap grof geschilderd of sterk vervuild of beschadigd is. Schuur nog een keer na met middelgrof schuurpapier (korrel 120). Kies een donkere kleur kit en grijze grondverf als je de trap ook donker gaat verven.
Ga je voor het grove werk, dan kun je het beste een bandschuurmachine gebruiken voor het schuren. Met een bandschuurmachine schuur je razendsnel door de hoge draaisnelheid van de band. Schuur in overlappende banen en houd de bandschuurmachine niet op één plek stil.
Doe wat terpentine op een doek en wrijf de verf van het oppervlak af. Hiermee verwijder je de meeste verf. Blijven er nog wat verfresten achter? Dan kun je deze eraf krabben met een verfkrabber of schraper.
Verf wegkrabben met verfkrabber
Verwarm telkens 10 tot 15 cm van de oude verflaag met het heteluchtpistool. Als je bubbeltjes ziet verschijnen is de oude verflaag warm genoeg en krab je de oude verflaag direct weg met de verfkrabber. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is.
Er zijn verschillende manieren waarop je oude verf kunt verwijderen. Het kan met een verfkrabber en een verfafbrander, maar ook met afbijtmiddel op de moeilijk bereikbare plekken. Een verfafbrander werkt niet alleen gemakkelijker dan een normale brander, hij is ook minder brandgevaarlijk.
Als je een standaard trap van verf wilt voorzien, is 1 liter verf vaak voldoende om één laag aan te brengen. Voor twee lagen heb je dus meestal 2 liter verf nodig. Houdt er rekening mee dat je niet alleen de traptreden moet schilderen, maar ook de onderkant, de zijkanten en de stukjes die tegen de muur aan liggen.
De trap verven
Schilder de treden en stootborden ook weer om en om. Schilder wel meteen alle zijkanten van de treden. Laat de verf 24 uur drogen.
Hoe ruwer de ondergrond is, hoe grover de korrel die je kunt gebruiken. Het grove schuurpapier laat lichte oneffenheden achter, die je vervolgens weg kunt wuiven met een fijne korrel. Dit herhaal je een aantal keer met steeds een fijnere korrel.
Om je trap volledig kaal te schuren gebruik je best korrel 80 – 100. Wil je slechts oppervlakkige krassen en vuil wegwerken? Dan ben je beter geholpen met korrel 120 – 200. Schuurmachine: de ideale schuurmachine ligt goed in de hand en loopt uit in een punt.
Teveel schuren
Maar teveel, te lang of te hard schuren geeft juist weer veel extra werk. Het schuren met grote schuurmachines lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee. Bij teveel schuren, en helemaal met schuurmachines, ga je namelijk al snel door de oude verflaag heen.
Het kale hout schuren
Schuur het hout grof in de richting van de houtnerf met middelgrof schuurpapier (korrel 150-180). Maak het oppervlak daarna stofvrij met een kleefdoekje. Om een optimale kantendekking te krijgen rond je ook de scherpe hoeken en randen af.
Wanneer je een nieuwe ondergrond, zoals kaal hout, hebt die onbehandeld is dan is grondverf schilderen een stap die je niet mag overslaan. In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak.
De ondergrond ontvetten
Gebruik voor ontvetten geen ammoniak: dit is schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Een milieuvriendelijk, geurloos alternatief is ontvetter. Spons de ondergrond na het ontvetten even na met schoon water.
Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55 m te overbruggen met een optrede van 17 cm, heb je 15 treden nodig. Bij een val van 3,50 m kom je dan uit op een aantrede van 28,3 cm, wat vrijwel perfect is.
Een gemiddelde trap met 14 treden renoveer je al vanaf ongeveer €660.-. * Dit uitgebreide pakket bestaat uit traptredes, stootborden, kantenband, lijm en traprenovatie kit. Daarnaast is onze traprenovatie-oplossing gemaakt van een duurzaam product dat geschikt is voor actief gebruik en tegen een stootje kan.