De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Laat de kruiden net zo lang hangen totdat je de blaadjes gemakkelijk van de takken kunt afrissen.
Knip gewoon de uiteinden en steek ze in een glas met een paar centimeters water.Plaats ze op het aanrecht maar uit de zon of buiten op de vensterbank in de schaduw. Veel verse kruiden, waaronder rozemarijn, bieslook en tijm, kunnen een week of langer in de groentebak van uw koelkast worden bewaard.
Als je airfryer een droogstand heeft kun je er ook vruchten en kruiden in drogen. Dit gaat veel sneller dan in de oven, dus scheelt je ook nog eens stroom.
Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden.
Rozemarijn in de oven drogen
Verwarm de oven voor op 35 tot maximaal 40°C hetelucht - de bakplaat kan dan op de bovenrail worden geplaatst. Laat de ovendeur op een kier staan zodat het vocht kan ontsnappen. Na twee tot vier uur is de rozemarijn klaar.
De droogtijd is afhankelijk van het kruid, maar duurt minstens 1 tot 4 uur. Zodra de kruiden knisperig aanvoelen, is het voldoende gedroogd.
Verwarm de oven op 35°C, leg de kruiden verspreid op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven. Houd de ovendeur een beetje open voor wat luchtcirculatie, dit kan eenvoudig door er bijv. een houten pollepel tussen te steken. De droogtijd is afhankelijk van het kruid, maar duurt minstens 1 tot 4 uur.
Groenten die normaal moeten worden gekookt of gestoomd, zoals wortels, bonen, broccoli, kun je bijvoorbeeld beter niet gebruiken. Dat geldt ook voor heel vet vlees, zoals hamburgers. Het vet daaruit gaat smelten en dat drupt niet alleen in de frituurpan, maar wordt dus ook door de hele pan geblazen.
Je droogt de kruiden het beste bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden. Je kunt een kasje of platte bak gebruiken om kruiden te drogen, maar zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Een warme, droge zolder is ook geschikt.
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Kruiden bewaren in de koelkast
Dat kan prima in de koelkast. Spoel de kruiden even af met water en wikkel ze in een lichtvochtige theedoek. Je kunt de kruiden dan tot 2 weken bewaren.
Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten potje of flesje en doe er olijfolie bij. Zorg dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Dan blijven de kruiden langer goed.
Wat is het verschil? Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Meestal zul je een temperatuur tussen 35 en 40 C kiezen. De kruiden zijn na 2 tot 4 uur droog. Als ze niet droog zijn kun je een iets hogere temperatuur kiezen.
Gedroogde kruiden hebben over het algemeen een houdbaarheid van ongeveer een jaar. Natuurlijk kun je ook de t.h.t. datum als richtlijn gebruiken. Samengevat kunnen we zeggen dat kruiden en specerijen hun kwaliteit en smaak het best behouden als je ze op een goede manier bewaart en opbergt.
Wat is het verschil? Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
De beste kruiden om te drogen
Kruiden met stevige stengels en blaadjes drogen het makkelijkst en behouden lang hun smaak, aroma, kleur en vorm. Denk aan laurier, rozemarijn, salie en tijm.
Oregano bereiden & bewaren
Je kunt oregano ook prima drogen. Drogen doe je zo: Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek. Keer ze af en toe om.
Wat moet je in huis hebben? Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen!
Rozemarijn groeit als een struik en is houtachtig. Net als bij normale houtsoorten is snoeien noodzakelijk, wanneer takken en twijgen hun eigen leven ontwikkelen en niet in de gewenste vorm groeien. Om te snoeien, wacht tot na de winter en de voorjaarsbloei. Vervolgens beoordeelt u de struik op zijn groeiwijze.
Als je rozemarijn wilt drogen, kan je dat op verschillende manieren doen. De snelste manier is in de microgolfoven, maar rozemarijn kan ook goed in de oven of in de droogoven worden gedroogd. Het is daarbij belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 40°C.
De stevige rozemarijn takjes kunnen goed tegen hitte, vwaardoor het vaak in ovengerechten gebruikt kan worden. De smaak doet het ontzettend goed bij brood (denk aan foccacia), met knoflook, op frietjes, met kaas, in soepen en zelfs in de thee.