De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Als je een vlinderstruik niet ieder jaar snoeit, dan wordt de plant steeds ouder en gevoeliger. Een jaartje de snoeibeurt overslaan moet geen probleem zijn, maar langere tijd niet snoeien kan toch echt voor problemen zorgen. Oudere vlinderstruiken worden kaal van binnen en zullen steeds minder gaan bloeien.
Aan het eind van de zomer en/of het begin van de herfst raakt de vlinderstruik uitgebloeid. De prachtige witte, paarse, roze of oranje kleurige bloemen worden bruin. De sierwaarde van de plant neemt hierdoor af en de uitgebloeide bloemen kunnen misschien als storend worden ervaren.
De vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende heester die bloeit van juli tot oktober. Het assortiment vlinderstruiken is groot. Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm.
Vlinders hebben een lange, smalle roltong waarmee ze tot onderin de bloem reiken om de heerlijke nectar op te zuigen. Een vlinder drinkt met zijn roltong nectar van de vlinderstruik.
Het nadeel van een vlinderstruik is dat het wel de volwassen dagvlinders voedt, maar niet hun kroost. Voor hun rupsen hebben dezelfde vlinders o.a. brandnetels, look-zonder-look, inheemse grassen en bloeiende klimop nodig. Zonder rupsen geen vlinders, dus die moeten ergens groot worden.
allereerst houd een vlinderstruik ervan om in de volle zon te staan en hij houd absoluut niet van natte voeten. Mocht hij wel te nat staan dan kan dit dus een reden zijn dat de vlinderstruik geel blad geeft.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Voor het stekken van een vlinderstruik heb je qua periode eigenlijk twee mogelijkheden: in november of in maart. In deze periode (van november tot maart) is de vlinderstruik namelijk volledig in rust. De struik bereidt zich voor op de strenge winter en heeft dus niet te maken met de groei van nieuwe takken of bladeren.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Ook de vlinderstruik doet dat. Als de plant in rust is, kun je hem vermeerderen door te stekken. Je kunt dat dus al in november doen.
De Buddleja davidii Pink Delight bloeit van juli tot en met augustus met enorme prachtige roze bloempluimen. Deze Pink Delight heeft één van de grootste bloemen van alle vlinderstruik soorten, soms kunnen ze wel tot een halve meter lang worden! Een 'delight' om te zien dus.
Snoei deze takken gerust weg, het zal de weelderige bloei op later tijdstip alleen maar ten goede komen. Snoeien in het najaar en zeker in het late najaar is nefast voor de overlevingskans van jouw vlinderstruik. Zij is immers erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Een vlinderstruik groeit erg snel maar wordt doorgaans niet erg oud. Als de plant op zijn retour is, kan je beter in de zomer of meteen na de herfstsnoei wat stekken nemen en van start gaan met een nieuw, gestekt exemplaar.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Het beste moment om een Vlinderstruik te snoeien is in maart/april, juni en augustus/oktober. Om deze struik jong te houden, is het belangrijk om Vlinderstruik na de winter goed te snoeien.