Bij een loopoor zijn meestal geen medicijnen nodig.Blijft er langer dan 1 week vocht uit het oor komen, dan krijgt uw kind antibiotica. Dit zijn medicijnen die bacteriën doden. Dit zit meestal in een drankje.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: U heeft al een week een loopoor en er is nog steeds niks verbeterd of het oor is nog steeds niet droog. Als uw kind een loopoor heeft en buisjes heeft en het oor niet droog wordt nadat er met oordruppels is gedruppeld.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Het vocht kan via die buisjes weglopen, waardoor een oorontsteking niet zo snel ontstaat. Tip van de kinderarts: 'Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen.Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger.
Behandeling van een loopoor
In de bijsluiter van oordruppels leest u overigens vaak: 'niet gebruiken bij een gaatje in het trommelvlies'. Er is namelijk een zeer kleine kans op beschadiging van het binnenoor bij het gebruik van oordruppels in een verder gezond oor.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Als vocht achter je oor te lang blijft zitten kan het een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven.
Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben meestal weinig pijn. Wel “voelen” zij hun oor en vaak komt er van tijd tot tijd vocht uit het middenoor door een gat in het trommelvlies (loopoor). Dit vocht heeft meestal een vieze, weeë geur.
De pijn is snel weg als het trommelvlies scheurt. Een loopoor gaat meestal binnen 1 week weer over. En ook het scheurtje in het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang. Het middenoor is een ruimte die normaal door het trommelvlies is afgesloten. Het middenoor staat in verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius.
Soms komt er vies vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Door de hoge druk is het trommelvlies dan ingescheurd en het vieze vaak licht gele vocht loopt dan uit het oor. Het vocht stinkt veelal.
Wat kun je zelf doen? Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Het pus uit een loopoor is besmettelijk en kan wel voor een verkoudheid zorgen, maar niet direct tot een loopoor.
Overweeg buisjes bij kinderen met langdurig lijmoor én gehoorproblemen. Kinderen met langdurig lijmoor die andere klachten vertonen (zoals gedrags- of evenwichtsproblemen) en normaal horen krijgen het best geen buisjes. Kinderen met langdurig lijmoor zonder andere klachten krijgen het best geen buisjes.
Meestal zijn er minder klachten dan gewoonlijk, doordat nu de buisjes de druk in het middenoor regelen. Mag mijn kind zwemmen met een loopoor? Nee, pas wanneer het oor drie dagen niet meer 'loopt' kan uw kind weer gaan zwemmen. Tijdens het gebruik van oordruppels wordt zwemmen ook afgeraden.
Bij een middenoorontsteking is het mogelijk dat de arts neusdruppels met xylometazoline (Otrivin®) voorschrijft. De neusdruppels zorgen ervoor dat de verbinding van de neus met het oor via de buis van Eustachius weer open gaat. Hierdoor wordt de druk in het oor verminderd en daarmee de oorpijn.
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in. Oorsmeer is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte oren.
Als behandeling zijn antibiotica oordruppels zeer effectief. Als het oor droog en schoon is, mag u de dag erna met het druppelen stoppen. Bij koorts of ziek zijn, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Neem bij aanhoudend vocht uit het oor contact op met de KNO-arts.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.