De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Om in aanmerking te komen voor de premie van spouwmuurisolatie moet de isolatiedikte minimum 5 cm zijn. Spouwen die smaller zijn dan die 5 cm kunnen opgevuld worden met glaswolvlokken of EPS-parels. Voor de gevelisolatie van nieuwbouwwoningen mag de U-waarde niet hoger dan 0,24 zijn.
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen.Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.
Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning en de hoeveelheid isolatie er in totaal aanwezig is. Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.
Wat is de beste isolatie voor buitenmuur? De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren.
Het aanbrengen van gevelisolatie is steeds vergunningsplichtig, zowel aan de voorgevel als aan de zij- en achtergevel.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Krijg ik ook subsidie als ik zelf de isolatie aanbreng (doe-het-zelf)? Nee, de ISDE-regeling geldt niet voor isolatiemaatregelen die je zelf uitvoert. Je krijgt dus geen subsidie voor doe-het-zelven.
Thermische isolatiewaarde: gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal. Levensduur: 30-40 jaar, mits goed geïnstalleerd en beschermd tegen vocht. Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal.
Vanaf 1 januari 2023 kan dat ook voor 1 isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen.
Te veel isoleren kan niet.
Wees niet zuinig met isolatie en kies voor een laag van ten minste 20 cm (glaswol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van de woning dat toelaten.
Zo bespaar je energie en verhoog je het comfort binnen in de woning. De wanden zullen immers minder koud hebben, wat aangenamer zal aanvoelen. Bij buitengevelisolatie verdwijnt de isolatie achter een nieuwe gevelafwerking. Vaak wordt voor buitengevelisolatie geopteerd als de gevel toch aan een opknapbeurt toe is.
Ook de dikte van HR++ glas zal normaliter geen probleem zijn om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. HR ++ glas is nauwelijks dikker dan dubbel glas. Er zal dan ook voldoende ruimte in het kozijn zijn voor HR++ glas.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Water uit de ondergrond kan opstijgen in de binnenmuur.Of mogelijk sijpelt er vocht binnen via het dak of langs de gevel.De bakstenen raken dan verzadigd met vocht en voelen koud aan. Voel je dat een muur koud is, dan heb je dus mogelijk te maken met een vochtprobleem in huis.
Een luchtspouw van 5 centimeter breed heeft dezelfde isolerende werking als een laag isolatiemateriaal van 10 maal zo weinig: 5 millimeter breed. De voordelen zijn dan wel duidelijk: er is veel minder ruimte nodig en de isolatie kan stukken beter zijn.
Een muur zonder spouw isoleren langs binnen
Isoleren van muren zonder spouw langs binnen is mogelijk. Er worden dan aan de binnenkant isolatieplaten aangebracht, die worden afgedekt met een voorzetwand.