Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Als je nekklachten hebt, kun je het beste kiezen voor een kussen dat voldoende ondersteuning biedt voor de nek en de wervelkolom in een neutrale positie houdt. Een gevormd traagschuim kussen of een ergonomisch kussen kan geschikt zijn. Het is ook belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding.
De beste slaaphouding voor nekpijn is meestal op de rug en slapen op je zij het beste alternatief. Probeer buikslaap te vermijden: dit kan druk uitoefenen op zenuwen die in je nek beginnen, wat leidt tot verdere nekpijn of radiculopathie (pijn die uitstraalt van het ruggenmerg naar de armen of benen).
Een goed hoofdkussen ondersteunt je hoofd, nek en schouders en zorgt ervoor dat jij in een ergonomische houding slaapt. Fijn, want een ergonomische slaaphouding voorkomt ongewenste spanning en voorkomt nekklachten.
Denk dan aan een goed ventilerend kussen, zoals kapok, natuurlatex of watergel. Dit voorkomt onrustig slapen door een te warm hoofd. Het voordeel van natuurlatex of watergel is ook nog eens een constante ondersteuning wat helpt bij nek- en rugklachten.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd, de nek en de rug op één lijn liggen, wat kan helpen bij het verminderen van nek- en rugpijn. Verbeterde bloedcirculatie: Het slapen zonder hoofdkussen kan de bloedcirculatie verbeteren, vooral rond de nek en het hoofd.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
Uit onderzoek is gebleken dat Orthopedische hoofdkussens de beste kussens tegen nekpijn zijn. Dit soort kussens zorgen voor een betere ondersteuning van de hoofd, nek en ruggenwervels. Door deze ondersteuning slaapt u fijner en heeft u een goede nachtrust. Orthopedische hoofdkussens zijn ergonomisch vormgegeven.
Wat kunt u zelf doen bij acute nekpijn
Respecteer uw grenzen en doseer indien nodig. Geen enkele houding of activiteit is echt verboden, maar vermijd activiteiten die nadien meer pijn geven gedurende enkele uren. Stap rond en wissel regelmatig van houding. Warmte kan uw comfort verhogen.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Bij Chronische nekpijn zijn er nekklachten die voor een lange tijd onafgebroken aanhouden of regelmatig terugkomen. Vaak genezen de klachten niet vanzelf en is het verstandig om een huisarts of specialist te raadplegen.
Het moet jouw nek en hoofd goed ondersteunen. Houd jouw nek recht: Als je op je rug slaapt, moet je kussen jouw nek ondersteunen en ervoor zorgen dat jouw nek recht blijft. Als je op je zij slaapt, moet je kussen jouw hoofd en nek ondersteunen en de ruimte tussen je hoofd en schouder opvullen.
Dit in combinatie met een goede natuurlatex matras van Kreamat en Swissflex of een visco elastische matras van bijvoorbeeld Mline of Tempur kunnen nek- en schouder klachten sterk doen verminderen.
Slaap je op een zacht matras, dan is een wat stevigere kussen aan te raden, terwijl bij een harder matras een zachter kussen geschikt is. Let wel op wat je slaaphouding is (zie Tip 2). Het is belangrijk dat je nek- en rugwervels de hele nacht recht liggen.
Latex is een zacht, sponsachtig materiaal dat zich snel aanpast aan de vorm van je hoofd en nek, en ondersteuning en uitlijning biedt. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen die last hebben van spanningshoofdpijn of nekpijn. Traagschuim kussens: Deze kussens zijn gemaakt met een synthetisch schuim materiaal.
Een goed hoofdkussen is heel belangrijk bij schouderklachten
Dit is een zijslaap hoofdkussen gevuld met traagschuim vlokken.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En ook je algemene slaapkwaliteit kan aanzienlijk verbeteren. Verschillende experts geven aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt.
Je hoofd mag niet naar boven of beneden geknikt liggen ten opzichte van je wervelkolom. Hoe breder je schouders, hoe dikker je kussen moet zijn. Ben je een rugslaper, dan is het aangeraden een iets minder dik kussen te kiezen dat je hoofd niet teveel naar boven duwt.
Een gezondheidskussen is altijd een vormvast kussen. Dat wil zeggen dat het een kussen is dat een vaste vorm heeft en dus niet vervormbaar is. Dit zegt iets over de stevigheid en het materiaal. Het kussen is altijd (voor een groot deel) gemaakt van een stevig materiaal, zoals bijvoorbeeld latex of traagschuim.
Het is aangeraden om je kussen elke 2 à 4 jaar te vervangen. Zo ben je zeker dat je kussen je nog voldoende ondersteuning biedt, schoon is en vrij van allergenen is.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.