Een liesbreuk is niet gevaarlijk.Maar dit verandert als bijvoorbeeld de darm beklemd raakt, waardoor deze kan ontsteken of verstopt kan raken. De pijn kan hierdoor in korte tijd erg hevig worden. Neem bij acute pijn gelijk contact op met uw huisarts, want in dit geval kan het nodig zijn om u met spoed te opereren.
Bij een liesbreuk kunt u last hebben van pijn in de lies. Vooral als u zich inspant. Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten.
Een operatie is dan niet nodig. U kunt in overleg met uw huisarts of chirurg afwachten. Meestal wordt een liesbreuk wel geleidelijk steeds groter. Meer dan de helft van de mensen met een liesbreuk heeft binnen een paar jaar wel klachten waarvoor ze zich laten opereren.
In het kort
Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.
Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum (balzak). Met als gevolg een negatief effect op het seksleven. Na een kijkoperatie van de liesbreuk is het grootste deel van de patiënten van hun klachten af. Dat zorgt voor betere prestaties tussen de lakens.
Uw chirurg bespreekt dit met u. Als de chirurg een operatie onder plaatselijke verdoving niet kan aanbieden, verwijst hij/zij u naar een ander ziekenhuis. Het herstel na een open operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 weken langer dan na een kijkoperatie.
Een liesbreuk is meestal niet gevaarlijk. Vaak kunt u de inhoud van de uitstulping makkelijk terugduwen in de buik. Soms lukt dit niet. De liesbreuk zit dan vast.
Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol.
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
KUNNEN ER ERECTIEPROBLEMEN ONTSTAAN NA EEN LIESBREUKOPERATIE? Neen. De zenuwen van de erectiefunctie bevinden zich buiten het operatiegebied van een liesbreukoperatie.
De patiënt moet naar de huisarts als de liesbreuk erger wordt. De patiënt moet met spoed naar de huisarts (-enpost) als de liesbreuk ineens heel veel pijn doet, de patiënt moet overgeven en de breuk zich niet laat terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Dan is een snelle operatie nodig.
Normale klachten na een liesbreukoperatie
Dit duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Soms houden de pijnklachten zes tot acht weken aan. Dit ontstaat doordat het matje dat uw breukpoort afdekt vocht doorlaat. Hierdoor kan de bobbel in uw lies zich vullen met wondvocht.
Zo herkent u de liesbreuk:
De zwelling loopt soms op tot aan de schaamlip of balzak. Bij mensen met meer buikvet kan de liesbreuk minder goed zichtbaar zijn. De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan. Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft.
Symptomen - bij liesklachten voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Als je drukt op de adductoren of hun aanhechting voel je dat de pijn toeneemt.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
De kunststof matjes die gebruikt worden bij een liesbreukoperatie kunnen blijvende pijn veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek in Máxima MC door Willem Zwaans, chirurg in opleiding.
De eerste twee à drie weken mag u niet fietsen en niet zwaar tillen. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet. Dit doet u door niet zwaar te tillen en te persen.
De aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ongeveer 27% van de mannen krijgt ooit een liesbreuk, terwijl dit maar 2% is bij vrouwen. Dit komt doordat de buikwand van mannen vaak minder sterk is dan die van vrouwen.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft.
Ja, een liesbreuk kan terugkomen, want het blijft een zwakke plek. Meestal kunt u vaker aan 1 kant geopereerd worden. Dit hangt ook af van de operatietechniek die bij eerdere operaties is gebruikt. Hoe vaker u wordt geopereerd, hoe lastiger de operatie wordt.
Ongeveer 6,75% van alle mannen krijgt ooit te maken met een dubbele liesbreuk. Een dubbele liesbreuk kan om verschillende redenen tot stand komen. Allereerst kan het zijn dat de verzwakking van uw buikwand een aangeboren kenmerk is.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.