Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
Deze en andere soorten angst zijn vaak de oorzaak van passief agressief gedrag: angst om afgewezen te worden, verlatingsangst, bindingsangst, angst voor conflict, angst voor ontmaskering en ga zo maar door.
Waar komt deze passiviteit vandaan? Passiviteit is vaak aangeleerd. Het refereert aan het gevoel dat je machteloos bent om jezelf te helpen. Dit wordt vaak veroorzaakt door ervaringen uit het verleden.
Deze vorm van agressief gedrag is een gecamoufleerde vorm van verzet, woede of vijandigheid. Je gaat iets of iemand uit de weg, doet iets niet of je bent het niet eens met een bepaalde beslissing en komt daar niet openlijk voor uit. Dit gedrag vereist een specifieke aanpak.
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
Sommige kinderen vertonen uit boosheid passief gedrag. Ze doen net alsof ze je niet horen, doen zich hulpelozer voor als dat ze zijn en voeren klusjes met opzet slecht of half uit in een poging om je te ergeren en er onder uit te komen.
Net zoals trillen een fysiek signaal van irritatie is, kunnen andere bewegingen ook indicatief zijn voor opkomende agressieve uitingen. Voorbeelden hiervan zijn het schudden met een vinger of het hoofd, het ballen van een vuist, of rusteloos schuifelen met een voet.
Emotionele of geestelijke mishandeling
Van emotioneel of geestelijk geweld is bijvoorbeeld sprake als een volwassen persoon een kind regelmatig uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
Wat is assertief? “Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.” Best duidelijk, toch? Assertief is niet agressief.
In dit artikel gaan we wat dieper in op de agressieve persoon. Wie agressief is, heeft weinig of geen boodschap aan de ideeën, gevoelens en behoeften van andere personen. Je komt bazig en arrogant over, bent koppig en wordt snel kwaad.
Doordat de ruziezoeker een beroep doet op je emotie (strijd aangaan) is het lastig om daarin emotioneel niet mee te gaan. Door eerst diep adem te halen en dan te reageren, voorkom je dat je emotioneel reageert. Van diep adem halen wordt je rustig. Door rust wordt je kalmer en werkt je ratio beter.
Verbale agressie – uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden. Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven.
In een passieve zin wordt de handelende persoon weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten. Een passieve zin bevat altijd een vorm van het hulpwerkwoord worden of zijn en een voltooid deelwoord. Voorbeeld: De roomsoezen worden gebakken (door de hulpkok).
De dingen ondergaan, lijdzaam toekijken, niet actief reageren en niet de neiging hebben om in actie te komen.
In een actieve zin is de persoon of zaak die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: De hulpkok bakt de roomsoezen. In een passieve zin wordt de handelende persoon of zaak weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten.
Passieve agressie: ondergeschikte dominantie. Passieve agressie is een vorm van agressie die niet meteen opvalt. Het wordt ook vaak niet als agressie gezien. Hoewel men het conflict vermijdt zit er toch iets achter van dominantie.
[ov] wachten op wat er gaat gebeuren.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Iedere reactie die je geeft, nadat je het contact hebt verbroken, gaat ervoor zorgen dat het gedrag van de narcist verergert: hij, of zij, weet door je reactie dat jij nog steeds manipuleerbaar bent. Door nooit meer een reactie te geven, gaat de narcist (uiteindelijk!) op zoek naar een ander slachtoffer.