Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur. We zien veel neutrale 'non-kleuren' bij basisstukken.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken per persoon
In 2017 is er vanuit de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek gedaan naar hoeveel kleding Nederlanders gemiddeld bezitten. Hou je vast: 173 kledingstukken hebben we per persoon gemiddeld in de kast.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
10 allround essentials voor ieder seizoen
Een nette witte blouse of wit overhemd. Een casual jeans. Een zwarte broek of pantalon. Een little black dress.
Dit soort kleding wordt ook wel 'klassieke kleding' genoemd. Dit soort kleding is vaak wat duurder, heeft een mooie pasvorm en is van mooie materialen gemaakt. Je betaalt er dus meer voor, maar kunt er ook heel lang mee doen. De kleuren van tijdloze kleuren zijn vaak rustig.
Wat valt er niet onder een capsule wardrobe? Basic basiskleding (onderkleding), sportkleding, ondergoed, sokken en accessoires. De originele manier om een capsule wardrobe samen te stellen is niet de enige manier. Je kunt zelf bepalen of je je kledingkast wil indelen per seizoen, per halfjaar of per jaar.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
Basics hoeven niet altijd zwart of wit te zijn. Ga eens voor een opvallende kleur en combineer het item met een kledingstuk dat iets minder opvalt. Jeans komen altijd goed van pas, of het nou in je weekend of op een casual werkdag is. Een slipdress mag natuurlijk niet missen!
Mannen van Nederland, hoe klinkt dit: je hoeft maar twee keer per jaar te winkelen, je bent altijd goed gekleed en -relatief- weinig geld kwijt. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een capsule garderobe bouwen. Iedere man kan het, zelfs als je twee linkerhanden hebt.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
Tijd om kleding weg te gooien
, is de vraag die je jezelf bij elk kledingstuk moet stellen- zegt opruimgoeroe Marie Kondo. Alle kleding waar je niet vrolijk van wordt, mag – of nee, móet weg. Kleding die je nooit meer draagt, kleding waar je je niet comfortabel in voelt, kapotte kleding: zonde van de kastruimte.