In hotels is het niet verplicht om fooi te geven, tenzij u voor langere tijd in het hotel verblijft, of van extra services gebruik heeft gemaakt. Wel wordt het gewaardeerd als u de piccolo, portier of roomservice een paar euro fooi geeft. Taxichauffeurs kunt u 1 à 2 euro fooi geven of de rekening afronden.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken. Aruba/Antillen: gemiddeld 2 euro per dag (omgerekend).
Hotel. Als je tas in het hotel naar de hotelkamer wordt gebracht, geef je 2 tot 4 Turkse Lira per koffer. De kamermeisjes werken iedere dag hard om je kamer netjes en schoon te maken en krijgen weinig betaald.
Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%. Sommige mensen geven taxichauffeurs fooi, anderen weer niet. Het meest gebruikelijke is om de rekening gewoon af te ronden en het wisselgeld te laten zitten.
"Zoals gezegd geef je een fooi in de horeca als je tevreden bent over de service en de kwaliteit. Dus als je ergens goed hebt gegeten, dan geef je wat extra. En een taxichauffeur kun je een fooi geven. Die werkt ook vaak buiten kantooruren.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Dit schoonmaken gebeurt meestal tussen 10.00 en 15.00 uur wanneer de gasten gewoonlijk afwezig zijn. Dit is ook de reden dat men meestal voor 10.00 uur moet vertrekken en niet voor 15.00 uur van zijn kamer gebruik kan maken.
Als iemand je koffer draagt, is 1 dollar per koffer een gebruikelijke fooi, het is dus handig om een aantal losse dollars op zak te hebben. Bij excursies is het gebruikelijk om de chauffeur of gids te tippen. In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal afgerond naar boven.
Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
Klanten van Thuisbezorgd kunnen sinds mei kiezen voor een online fooi van 5, 10 of 15 procent van de orderwaarde. Een op de tien klanten doet dat momenteel, zegt het bedrijf. Zij gaan meestal voor de gulden middenweg; 10 procent fooi geven is het populairst.
In België zijn we het gewend om enkel een fooi te geven bij uitzonderlijke service. Hier en daar ronden we al eens naar boven af, maar in de regel worden fooien niet verwacht. In onze buurlanden ligt dit anders. Vooral in Duitsland verwachten kelners, hotelpersoneel, en chauffeurs een extraatje.
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Het werk is zwaar – twintig kamers schoonmaken per dag is veel – waardoor veel personeel stopt, of niet komt opdagen. Elke General Manager kent dit probleem en heeft halsoverkop gaten moeten opvullen. Hierdoor wordt de werkdruk hoger, wat het steeds lastiger maakt om een stabiel housekeeping team op te bouwen.
Het gemiddelde salaris voor een medewerker housekeeping (m/v) in Nederland is € 12,30 per uur.
Het schoonmaken van een kamer gebeurt meestal tussen 10 en 15 uur. Daarom zijn dat ook precies de in- en uitchecktijden. Volgens vakbond CNV Vakmensen krijgen schoonmakers maar weinig tijd om een hotelkamer schoon te maken. Gemiddeld krijgt housekeeping in Nederland 16 tot 20 minuten de tijd per kamer.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Een zakelijke lunch en een zakelijk diner worden beschouwd als representatiekosten en zijn gedeeltelijk aftrekbaar van je winst. Als grootboekrekening voor lunchkosten en dinerkosten gebruik je het best één rekening: 'Representatiekosten'.