Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto's, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief.
Zorg dat er voldoende licht is voor de camera om op het onderwerp te kunnen scherpstellen.Controleer of de instellingen van de camera juist zijn. Maakt u close-up- of macro-opnamen, zorg er dan voor dat het onderwerp niet dichterbij is dan de minimale scherpstelafstand van de lens.
Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken. Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel.
Foto's die bij weinig licht zijn gemaakt, kunnen er korrelig of gespikkeld uitzien. Dit wordt ook wel ruis genoemd. Je kunt de ruis in foto's verminderen of verwijderen.
Schakel autofocus in door de schakelaar op je objectief (indien aanwezig) van MF (handmatige scherpstelling) op AF te zetten. Anders kies je, afhankelijk van de camera, de scherpstelmodus AF in het cameramenu. Je kunt ook de pijltjestoetsen of de speciale schakelaar op de camera (indien aanwezig) gebruiken.
Bij autofocus (AF) stelt je camera automatisch scherp op het onderwerp. Je camera meet verschillende soorten contrasten en daar kan hij goed scherpstellen. Wanneer het contrast optimaal is, is ook de optimale scherpte bereikt. Autofocus werkt dus minder goed wanneer er weinig/geen contrast is op je onderwerp.
De afkorting AF staat voor autofocus. Wanneer de automatische scherpstelling staat ingeschakeld en jij de ontspanknop half of volledig indrukt, stelt je camera razendsnel scherp op een onderwerp.
Door je diafragma te openen komt er niet alleen meer licht in je camera, je verkleint ook de scherptediepte van je beeld. Wil je een foto met een wazige achtergrond, gebruik dan een grote diafragma-opening zoals f/1.8 of f/2.8 en stel scherp op je onderwerp.
Als de foto onscherp is, maak je de lenzen aan de voor- en achterkant schoon met een microvezeldoek. Als je vuil in de lens ziet of schade op je iPhone nabij de camera, of als de cameralens niet goed is uitgelijnd of is geblokkeerd, neem je contact op met Apple Support om serviceopties te bespreken.
Je Samsung toestel reset je door de aan/uit knop en de volume omlaag button tegelijk voor een seconde of tien ingedrukt te houden. Is het probleem niet opgelost? Dan kun je een software herstel uitvoeren. Als ook dit het probleem niet oplost, is er waarschijnlijk iets fout met een hardware onderdeel van je telefoon.
De autofocus, ook wel afgekort als AF, zorgt ervoor dat je camera automatisch scherpstelt op een onderwerp. Als de autofocus op je camera aanstaat, wat vaak het geval is, dan zie je door de zoeker van de camera een aantal puntjes: de scherpstelpunten of focuspunten genoemd.
Het aantal scherpstelpunten kan per camera variëren van 9 tot wel meer dan 60. Bij de moderne mirrorless camera kan dat aantal zelfs oplopen tot meer dan 5000 (Canon EOS R) .
Diafragma gebruiken voor scherptediepte
Hoe kleiner de diafragma opening, hoe groter het gebied wordt dat scherp is. Hoe groter de diafragma opening, hoe kleiner het gebied wordt dat scherp is. Een groot diafragma getal betekent een grote scherptediepte, een klein diafragma getal een kleine scherptediepte.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner het F-getal, hoe meer licht in de camera komt en hoe meer vervaging u kunt hebben. Elke lens heeft een minimaal F-getal. Dit wordt het maximale diafragma van de lens genoemd.
De scherpstelling en belichting van de camera aanpassen
Tik op het scherm om het kader voor automatische scherpstelling en belichting zichtbaar te maken. Tik op de plaats in het camerabeeld waarop je wilt scherpstellen. naast het scherpstelkader omhoog of omlaag om de belichting aan te passen.
Program-stand (de P-stand)
In deze programmeerstand kun je de ISO-waarde aanpassen terwijl de camera automatisch de best passende sluitertijd en het diafragma kiest. Eventueel kun je de combinatie van de gekozen sluitertijd en het diafragma aanpassen.
Met de functie Handmatige scherpstelling (MF) past de fotograaf zelf, en niet de camera, handmatig de scherpstelling aan. Hoewel fotograferen met autofocus (AF) gebruikelijker is bij digitale camera's, is MF effectief wanneer het moeilijk is om scherp te stellen met autofocus, zoals bij macrofotografie.
Op veel systeemcamera's vind je bovenop het toestel een draaiwieltje. Door dit wiel naar rechts te draaien verkort je de sluitertijd. Als je het wieltje naar links draait, maak je de sluitertijd langer. Vaak stel je de sluitertijd ook in via het scherm of via de bedieningsknoppen van je camera.
Het totaal aantal pixels dat een beeld bevat, noemen we de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de foto bevat per centimeter. En hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is.
Snapseed. Gespecialiseerd in de basistechnieken van fotobewerking, kan Snapseed foto's scherper maken, uitsnijden, rechtzetten en de kleur en belichting van je foto's verbeteren. Er zijn ook veel creatieve filters die je kunt gebruiken om je foto's een andere sfeer te geven, zoals zwart-wit, texturen en wazige effecten ...