Spreek anderen aan op hun seksistische vooroordelen of seksistisch gedrag. Vraag ze waarom ze zich zo gedragen en leg uit dat seksisme schadelijke gevolgen heeft. Kom op voor jezelf en anderen. Dien een klacht in bij het Instituut voor Gelijkheid voor Mannen en Vrouwen als dat nodig is.
Aarzel echter niet om uit te leggen dat dit aanstootgevende woorden zijn en dat je zou willen dat het niet meer gebeurt. Waarom zou je niet doen alsof je de opmerking niet begrepen hebt? Ongepaste woorden meermaals doen herhalen is een goede manier om de ander bewust te maken van hoe achterlijk ze wel zijn.
We lachen wat af op de werkvloer, maar soms schuilt er (onbewust) seksisme in uitspraken. Met seksisme bedoelen we discriminatie (een andere behandeling krijgen) op grond van geslacht. Veel mensen denken dat dit alleen bij vrouwen gebeurt, maar ook mannen kunnen op de werkvloer slachtoffer worden van seksisme.
Voorbeelden van seksisme in de privésfeer: Vrouwen die meer onbetaalde (zorg en huishoudelijke) arbeid verrichten dan mannen, bijvoorbeeld alleen vrouwen die op een feestje helpen met de afwas. Seksistische moppen onder vrienden. Systematische 'vrouwelijk' of 'mannelijk' speelgoed aanbieden aan meisjes/jongens.
Seksisme is het geheel aan vooroordelen, overtuigingen en stereotypen over vrouwen en mannen, waarbij ervan uitgegaan wordt dat mannen belangrijker zijn dan vrouwen en dat deze verhouding tussen de geslachten wenselijk is.
Bij seksistisch taalgebruik wordt de ene sekse, doorgaans de man, impliciet als de norm beschouwd, of worden vrouwen als minder belangrijk of minder waardevol aangeduid.
Misogynie of vrouwenhaat is een ziekelijke afkeer van vrouwen. Het komt van het Grieks misein (haten) en gyne (vrouw). De pendant ervan is misandrie of mannenhaat. Er bestaat anderzijds ook zoiets als gynaecofobie of angst voor vrouwen.
Neem dan een of meerdere personen in vertrouwen, adviseert ze. 'Iemand uit je privéleven, een goede collega of misschien de vertrouwenspersoon op je werk. Het kan heel verhelderend zijn om te kijken hoe een ander ertegen aankijkt en wat die in jouw geval zou doen. '
Feminisme is de verzamelnaam voor maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen die ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw kritisch bekijken en streven naar vrouwenemancipatie.
Eigenschappen die worden geassocieerd met vrouwen en vrouwelijkheid worden in het algemeen lager gewaardeerd binnen samenlevingen. Dit maakt dat meisjes en vrouwen een lagere sociale status en minder macht hebben dan jongens en mannen.
Het is een vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van het slachtoffer wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, online berichten van seksuele aard, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen.
Ja, vindt 84.5% van onze lezers. Maar mannen en vrouwen zijn het niet helemaal eens: 90% van de mannen is het eens met die stelling, tegenover 81,7% van de vrouwen. 5.6% van de vrouwen weet het niet, 12.2% vindt dat er niet veel veranderd is. Veel hangt ook af van hoe oud je bent.
Het feminisme is een maatschappelijke en politieke stroming die streeft naar dezelfde rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals die gelden voor mannen. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd. In het feminisme wordt de scheve (machts)verhouding tussen mannen en vrouwen bekritiseerd.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Randy: 'Giftige mannelijkheid is wanneer je in de hoek wordt gezet en als minder mannelijk wordt gezien als je gevoel durft te tonen. Daardoor wordt je gedrag soms heftiger. Je voelt sommige dingen niet meer of stopt ze weg, omdat je wil blijven voldoen aan het ideaalbeeld van de man.
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.
Elke melding van grensoverschrijdend gedrag moet serieus worden genomen. Dat begint met een meldingsmogelijkheid bij een deskundige extern vertrouwenspersoon, iemand van buiten de organisatie die een luisterend oor heeft in sociale veiliger omgeving dan de eigen organisatie.
Misandrie of mannenhaat is een ziekelijke afkeer van mannen. Het komt van het Grieks misos (μῖσος), haat, en anēr (ἀνήρ), man. De pendant ervan is misogynie of vrouwenhaat. Misandrie kan zich manifesteren op verschillende manieren, zoals seksuele discriminatie, laster en geweld tegen mannen.
Misogyne uitingen komen niet alleen voort uit eigenbelang, ter bestendiging van eigen sociale privileges. Het zijn vaak ook morele oordelen. Patriarchale normen zijn, zo durf ik te stellen, nog altijd diep verankerd in onze samenleving en cultuur. Velen hebben zich die normen eigen gemaakt.
* geïnternaliseerde misogynie: vrouwen of mannen die vrouwen kleineren en beschamen omdat ze (onbewust) denken dat het vrouwelijke geslacht minderwaardig is.
Meer mensen in de non-binaire Facebookgroep gaven aan dat hun broers en zussen hen 'sibbe' of 'sibbel' noemden. Een andere creatieve oplossing voor broers en zussen van non-binaire mensen is om het om te draaien, en te zeggen: 'Ik ben de broer/zus van X.
In 2008 was het Europees Parlement een van de eerste internationale organisaties die meertalige richtsnoeren voor genderneutraal taalgebruik vaststelde. Het verheugt me dat veel andere instellingen en organisaties sindsdien vergelijkbare richtlijnen hebben opgesteld.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun. Enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen: Sacha stapt op hun fiets.