Wanneer collega's op een goede en leuke manier met elkaar samenwerken én voor elkaar klaarstaan, dan spreek je van een positief werkklimaat. En dat levert jou als werkgever veel op! Een goede werksfeer staat dus eigenlijk gelijk aan een goede band met je collega's: één team, één teamgeest!
Wat is een goede werksfeer? Een positieve werksfeer herken je aan de volgende gedragsaspecten: Teamleden voelen zich voldoende veilig binnen jouw afdeling. Er is vertrouwen binnen jouw team zowel in jou als leidinggevende maar ook is er onderling vertrouwen tussen de teamleden.
Een positief werkklimaat betekent werken op een plek waar ruimte is voor eigen initiatief, waar werkdruk in balans is en waar je invloed hebt op je taken. Een plek waar je kunt groeien, waar je wordt gewaardeerd en uitgedaagd. De organisatie, leidinggevenden en medewerkers zorgen samen voor zo'n plek.
Werksfeer betekent letterlijk welke gedachten en gevoelens er op het werk zijn. De sfeer waarin men aan het werk is. Er zijn meerdere factoren die bepalen of de werksfeer goed is. De manier hoe medewerkers met elkaar omgaan is erg belangrijk, maar ook de werkgever kan zijn steentje bijdragen.
Goede communicatie is vaak de sleutel tot succes. Door open te staan voor feedback, collega's te helpen en iedereen een kans te geven kun je samen bouwen aan betere communicatie. Blijf goed luisteren, blijf positief en communiceer concreet. Zo voorkom je irritaties en verwarring.
Beperk het aantal taken
Leg de focus eens op kwaliteit in plaats van kwantiteit om beter te presteren. Weet goed prioriteiten te stellen, taken te delegeren aan anderen of samen te werken. Als je op deze manier drie taken afkrijgt, presteer je veel beter dan dat je tien taken afraffelt en je doelen niet behaalt.
Goed werkgeverschap bestaat uit 6 beginselen: wees zorgvuldig, maak geen misbruik van je positie, motiveer ingrijpende beslissingen, maak verwachtingen waar, behandel werknemers gelijk en zorg voor een behoorlijke verzekering. De scholingsplicht is nog een aanvulling op goed werkgeverschap.
Een veilig en open werkklimaat is de basis voor zorgprofessionals om hun werk goed uit te kunnen voeren. Een voorwaarde van een veilige en open omgeving is het krijgen en geven van vertrouwen door zorgprofessionals onderling (en met hun leidinggevende).
Hoe meet je medewerkerstevredenheid? Meten van de medewerkerstevredenheid kan met een klassiek medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) waarbij medewerkers 1 of 2 keer per jaar een vrij lange vragenlijst invullen. Hierdoor zien medewerkers, HR-professionals en leidinggevenden vaak op tegen een MTO.
Het totaal aan omstandigheden en voorwaarden waaronder mensen hun werk moeten verrichten. Dit loopt uiteen van de manier waarop je met elkaar omgaat tot aan de kwaliteit van je werkplek.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
De cultuur van een bedrijf is een verzameling van waarden, normen en gedragingen die gedeeld worden door alle medewerkers in de organisatie. Het zijn eigenlijk de ongeschreven regels.
Het klimaat moet afgestemd worden op de werkzaamheden die verricht worden en mag geen schade brengen aan uw medewerkers. In iedere werksituatie zijn de eisen aan het klimaat dus anders. Een onderdeel van een gezond werkklimaat is de temperatuur op de werkvloer.