Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Als u ouder wordt, kunnen er een soort klontjes in het glasvocht van uw oog ontstaan. Die klontjes ziet u als zwarte, zwevende vlekjes. Mouches volantes betekent 'vliegende vliegjes'. Dit kan meestal geen kwaad.
Vaak zijn vlekjes, die mensen in of voor hun oog zien bewegen, het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht vult de ruimte tussen de ooglens en het netvlies. Het is een heldere gelei die normaal gesproken het licht ongehinderd doorlaat. Als het glasvocht troebel wordt, kan dit schaduw op het netvlies geven.
ga naar de huisarts als je plotseling veel vlekjes ziet en je zicht minder wordt, en vraag om een verwijzing naar een oogspecialist. een huisarts vraagt meestal naar lichtflitsen om het risico op netvliesloslating te controleren, maar niet iedereen ziet deze flitsen.
Oculaire migraine is een vorm van migraine, waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Het kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Dit wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Het komt vrij veel voor.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Je hoeft je niet ongerust te maken als je af en toe sterretjes ziet. Alleen als dat heel plotseling gebeurt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, als het maar in één oog gebeurt of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat, is het goed om naar de huisarts te gaan.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Het deel van het netvlies waar het zonlicht op terechtkwam, is tijdelijk ongevoelig voor licht geworden - daar zie je een vlek. Dat komt door gewenning, de zogenoemde lichtadaptatie, zegt Jansonius: het oog past zich razendsnel aan de hoeveelheid licht die binnenkomt aan.
Mouches volantes betekent letterlijk 'zwevende vliegjes'. De medische term voor mouches volantes is myodesopsie. Mouches volantes zijn meestal niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn.
De vlekken die u ziet ontstaan door verdichtingen of klonteringen in het glasvocht. Het glasvocht is een soort gel die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het zit direct achter de ooglens. Men noemt het ook wel het 'glasachtig lichaam' van het oog.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon. In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes.
Halo's en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben.
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden (met sterkte van -8 of hoger) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico op een netvliesloslating.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Om te zien of glasvocht en netvlies in orde zijn dient onderzoek door een oogarts plaats te vinden. Soms begint een netvliesloslating zonder vlekjes en flitsen, maar merkt men een uitval in het gezichtsveld (een 'gordijn zien' 'schaduw zien' of 'over een muur moeten kijken').
Een migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, maar meestal niet langer dan een uur. Als u wel eens een migraine aura heeft, heeft u meer kans op een ziekte van hart of bloedvaten.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij je ineens een gekleurde vlek (aura) in je gezichtsveld ziet die steeds groter wordt. Deze vlek is ook zichtbaar als je met één oog kijkt. De rand van de vlek is vaak grillig en flikkert. Tijdens een oogmigraine-aanval kan het zicht even helemaal weg zijn.
Checklist om te zien of je een bril nodig hebt:
frequente hoofdpijn. vermoeide ogen bij het werken op de PC. problemen met het gezichtsvermogen bij het werken op de PC. je hebt moeite met het lezen van kleine lettertjes.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.