Als door doorslaand vocht bijvoorbeeld de muren nat zijn geworden en er sprake is van schimmelvorming, is dat niet verzekerd. De kosten voor herstel moet je zelf betalen. Als echter het schilderij van oma dat aan de muur hing ook helemaal is kromgetrokken, dan is die schade mogelijk wel verzekerd.
Optrekkend grondwater is 1 van de meest voorkomende vochtproblemen. Het ontstaat door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Dit vochtprobleem leidt in de meeste gevallen niet tot een vergoeding, omdat optrekkend vocht door je verzekering beschouwd wordt als nalatigheid van de eigenaar.
Heb je ongedierte of schimmels in huis, onderneem dan meteen actie. Zo voorkom je schade aan je inboedel en woning. Helaas dekken woonverzekeringen vrijwel nooit schade als gevolg van ongedierte en schimmels. Dit soort schades moet je dus gewoon zelf betalen.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Verzekering voor badkamer lekkage
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstalverzekering: ze zitten 'vast' aan je woning. Maar elektronische apparaten die in de badkamer staan of liggen, vallen onder de inboedelverzekering.
Het bestrijden en/of voorkomen van ongedierte valt onder kleine herstelwerkzaamheden die voor rekening zijn van de huurder, tenzij anders staat omschreven in het contract.
Heeft u last van ongedierte in huis, dan kunt u bij de gemeente terecht voor advies. De gemeente bekijkt hoe het ongedierte kan worden bestreden. U kunt ook contact opnemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Wie is verantwoordelijk? Als huurder teken je een contract met de verhuurder. In de meeste huurcontracten staat een bepaling die vermeldt dat het voorkomen of bestrijden van ongedierte onder 'kleine herstelwerkzaamheden' valt en daar is de huurder verantwoordelijk voor.
Een typisch voorbeeld van een verborgen gebrek is opstijgend vocht, in zoverre het niet zichtbaar is (bijvoorbeeld door loshangend behang, schimmelvorming op een zichtbare plaats of een muffe geur, … enzovoort), of scheuren in de muren door een slechte fundering.
Opstijgend vocht: Wanneer er sprake is van opstijgend vocht zal men in de regel de muren gaan injecteren. Dit is een zeer effectieve manier om opstijgend vocht te bestrijden. Doorslaand vocht in de kelder: Vochtige keldermuren zullen behandeld moeten worden (opnieuw bepleisteren met waterdichte stuc).
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De verzekering keert echter uitsluitend uit wanneer het ontstaan van de lekkage niet je eigen schuld is en niet redelijkerwijs kan worden aangenomen dat nalatigheid hieraan ten grondslag ligt.
Gevolgschade is schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich van directe schade: de. » Meer over vermogensschade vermogensschade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Lekdetectie via vochtmeting / hygrometrie: Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op. Waterlek opsporen via een druktest: De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand.
Als je dak lekt moet je de schade aan het dak melden bij je opstalverzekering. Die zal de schade dekken als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden. Over het algemeen zal een verzekering niet uitkeren bij schade die voorkomen had kunnen worden.
Je inboedel verzeker je niet met de Opstalverzekering. Wil je je spullen in je huis toch goed verzekeren? Dan kun je zelf een Inboedelverzekering afsluiten. Bij koopappartementen hoort de VvE een opstalverzekering af te sluiten.
Een inboedelverzekering is voor veel mensen niet financieel noodzakelijk, maar soms wel wenselijk. Heb je bijvoorbeeld veel sportuitrusting zoals surfboards of racefietsen, muziekinstrumenten, designer meubelen of veel elektronica in huis? Dan kan het alsnog interessant zijn om je te verzekeren.
Onder inboedel verstaan we alle losse spullen in uw woning die u zo kunt verhuizen zonder iets stuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding, meubels, apparatuur en uw laptop. Bereken uw inboedelpremie.