Op je handen en onder je nagels zitten veel bacteriën die mondproblemen kunnen veroorzaken. Bij mensen die hun afgebeten nagels doorslikken, kan het op den duur zelfs leiden tot (ernstige) maagproblemen.
De nadelen van nagelbijten
Maar ook in mildere gevallen heeft nagelbijten nadelen: als je de nagels inslikt, kun je last van je maag krijgen. Je kunt vuil binnenkrijgen dat zich ophoopt onder de nagelranden. Andersom kan een herpesinfectie van je mond in je vinger terecht komen.
"Er zitten ontzettend veel bacteriën op je handen en vingers. Je kunt beter iemand een tongzoen geven dan een hand. Maar met nagelbijten krijg je maar kleine hoeveelheden bacteriën binnen. Als je gezond bent, dan kan je afweersysteem hier heel goed mee omgaan.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Je nagels groeien mogelijk nooit meer terug // Chronisch nagelbijten kan het nagelbed beschadigen. Een blootgelegd nagelbed kan ervoor zorgen dat je nagels niet meer zullen groeien.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op volwassen leeftijd nog op hun nagels. Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten.
Uit een onderzoek van Pediatrics is gebleken dat nagelbijters een beter immuunsysteem hebben. En hoe jonger begonnen hoe beter. Onderzoekers van Pediatrics namen zo'n duizend mensenlevens onder de loep. Ongeveer een derde van de groep beet al op hun nagels voor ze hun tienerjaren bereikten.
Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.
Als onderdeel van een psychische stoornis, nagelbijten valt onder de Impulse control disorder (ICD). Ook bijten kinderen met bijvoorbeeld obsessief compulsieve stoornis meer nagels.
Er zitten bacteriën onder de nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken. Het doorslikken van deze vieze nagels kan voor maagproblemen zorgen.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.
Nagelbijten is vanaf nu verleden tijd.
Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.
Verleng het nagelbed
Wanneer het nagelbed kort is, lijken de nagels vaak ook kort. Je kunt de grootte van je nagelbed niet veranderen maar wel langer laten lijken. Dat doe je door je nagels aan de onderkant niet meer schoon te maken met een scherpe vijl of iets anders dat het vuil wegschraapt.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
Hoe vies het er ook uitziet, dat randje onder je nagels komt vaker voor dan je denkt en is ook nog eens behoorlijk normaal. Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.