Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
In principe mag u na de kraamweek met uw kindje naar buiten. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van het seizoen wat daarin geadviseerd wordt. Ook is het afhankelijk van het gewicht van uw kindje. Baby's met een laag geboortegewicht hebben vaak meer moeite om op temperatuur te blijven.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Drie maanden wachten met hardlopen na de bevalling
Belast je het lichaam te vroeg, en dan met name de bekkenboden, dan heb je meer kans op klachten en blessures en loop je risico tijdens de menopauze de prijs te betalen met vervelende klachten zoals incontinentie.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.
De naweeën dienen om de baarmoeder weer te laten krimpen tot de oorspronkelijke grootte: het duurt ongeveer 6 weken tot de baarmoeder weer zijn normale grootte heeft! Naweeën zijn vaak de eerste dagen het pijnlijkst, daarna nemen ze in kracht af.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Pijnlijke vagina
Ben je uitgescheurd of ingeknipt en ben je gehecht? Dan heb je waarschijnlijk meer last dan wanneer je dit niet hebt. Je kan dan meer en langer last hebben van een beurs gevoel. Ongeveer zes weken na de bevalling hoort de pijn weg te zijn.
✿ Drink voldoende water. Binnen 6 uur na een spontane bevalling, zou u moeten kunnen plassen. Na een keizersnede hebt u ongeveer 24 uur een blaassonde. ✿ Probeer om op tijd te gaan slapen, meestal slapen baby's de eerste nacht het best.
3 tot 4 maanden na de bevalling
We kunnen stellen dat het lichaam zeker 9 maanden nodig heeft om te herstellen van een bevalling. Indien er sprake was van een keizersnede of een (sub)totaalruptuur is dit herstel nog zeker 6 weken vertraagd.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Je lichaam kan wel wat extra eiwitten gebruiken na een bevalling. Een biefstuk is rijk aan eiwitten. In combinatie met koolhydraatrijke aardappels, voor de energie. En een groot portie groenten vol vitamine en mineralen.
Meestal kan het na 3-4 weken weer veilig, maar wel op een laag tempo en korte afstanden. Voelt het voor jou echter na 4 weken nog te zwaar, wacht er dan nog vooral even mee. Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.
De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden. In deze periode herstelt het lichaam zich naar de situatie van voor de zwangerschap.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de wond goed schoon houdt door te spoelen met kraanwater. Dit doet u door minimaal twee keer per dag (en na elke ontlasting) het wondgebied schoon te sproeien met de douchekop en droog te deppen. Zorg dat u uw kraamverbanden regelmatig verschoont.
Je kunt tijdens de zwangerschap of na je bevalling niet goed uitplassen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen tot weken vanzelf over. Met je verloskundig zorgverlener heb je afgesproken dat je tot die tijd je blaas zelf regelmatig gaat leegmaken. Dat kun je doen door een katheter in de plasbuis in te brengen.