Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Roestvrijstalen tajine
Dankzij het roestvrijstalen materiaal is deze tajine geschikt voor inductie. Daarnaast is een RVS tajine ook geschikt voor alle andere warmtebronnen en ovenbestendig tot 180 graden (in verband met het keramieken deksel).
De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten. Echter hebben wij wel een inductie adapter waardoor wel met een tajine op inductie kan worden gekookt. De nieuwe tajine 25 cm van Cosy&Trendy is wel geschikt voor inductie gebruik, net als de Rösle tajine en Emile Henry 1850 tajine.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet.
Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken." Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Dompel een nieuwe – aardewerken – tajine altijd een nachtje onder in water, smeer de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant in met zonnebloemolie en warm de schaal vervolgens een keer, gevuld met water, een halfuurtje op een laag pitje op op het fornuis.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
ontbijt of ftur
Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.