Het alarmnummer wordt gemiddeld zo'n 4500 keer per dag gebeld. Je belt alarmnummer 112 natuurlijk alleen voor een spoedeisende of levensbedreigende situatie zoals bij woningbrand, een gaslucht op straat, mishandeling of inbraak.
De politie meldt dat er veelvuldig zonder goede reden naar het noodnummer wordt gebeld. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld. Bijna 40% van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer.
Aantal acute 112-telefoontjes per dag door burgers: 422. Jaarlijks ontvangen we rond 360.000 prio 1 meldingen.
Straffen voor 112-misbruik
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale.
In 2021 beantwoordde de brandweer 341 444 noodoproepen in Vlaanderen (Brandweer zone Kempen: 13 102). Dat betekent dat, in Vlaanderen, per dag 935 meldingen in de noodcentrales binnenkwamen.
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Hoe lang worden de gesprekken bewaard? De gesprekken worden twee jaar bewaard, waarna ze worden vernietigd.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
Wanneer je 112 belt, geef je door wat er aan de hand is, waar er hulp nodig is en of je politie, brandweer of ambulance nodig hebt. De medewerker van de centrale meldkamer verbindt je vervolgens door met de juiste hulpdienst in de buurt.
Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit. In sommige gevallen kan je door de operator van de ene noodcentrale worden doorgeschakeld naar zijn/haar collega in de andere noodcentrale.
Dringend ziekenvervoer wordt georganiseerd door de betreffende hulpverleningszone. Voor elke 112-oproep wordt 60,84 euro aangerekend en valt volledig ten laste van de patiënt. Er is geen tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Dat de ambulance ter plaatse komt, volstaat om het bedrag aan te rekenen.
Wat je moet zeggen
Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu. Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten.
De 112medewerker neemt op met: “112, wie wil je spreken: politie brandweer of ambulance?” Daarna verbinden ze het gesprek door naar de juiste dienst die je verder kan helpen.
Als de gezondheid van een persoon acuut wordt bedreigd, bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of bij een verdrinking, dan wordt een ambulance gestuurd en vaak ook het MMT. In 2020 is in Nederland 11.760 keer het MMT opgeroepen dat is gemiddeld 32 keer per dag.
De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt. Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er makkelijk achterkomen wie de beller was.
Een boete voor tegen de richting in rijden bedraagt in totaal 159 euro. Buiten de vakken parkeren kost de overtreder 109 euro.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft vorig jaar 9,4 miljoen boetes verstuurd. Dat zijn er ruim 25.000 per dag. Daarmee is een totaalbedrag van 754 miljoen euro geïnd.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis). U kunt daar ook iets online melden en toch anoniem blijven. Via Meld Misdaad Anoniem krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.
De Raad van de Europese Unie heeft de beslissing genomen om het noodnummer 112 in te voeren, zodat mensen die in Europa reizen niet alle lokale noodnummers moeten kennen. Het noodnummer 112 is makkelijk te onthouden en is bovendien het enige noodnummer dat je moet onthouden in Europa.