Chantage is een zogenoemd “klachtdelict”. En als de verdachte wordt vervolgd, kan hij bij een veroordeling de volgende straffen verwachten: Een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar;Of een geldboete van (maximaal) de 5.
Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk daarbij aan: Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
Afdreiging is vergelijkbaar met afpersing en is meer bekend onder de naam chantage. Bij de afpersing geeft het slachtoffer goederen zelf weg, waarbij de dader geweld gebruikt, of dreigt met geweld. Afdreiging bevat geen geweldelement, anders dan bij afpersing.
Van sextortion kun je aangifte doen. Ga niet in op de bedreigingen. Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt.
De wet heeft het over afdreiging en niet over chantage. In artikel 318 Wetboek van Strafrecht (Sr) staat: “Hij die … wordt als schuldig aan afdreiging gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie”. Dus dat ouderwetse woord afdreiging hebben we te danken aan de wet.
De maximale straf die op afpersing staat, is negen jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro. Indien de afpersing echter gepleegd is door twee of meer personen, is de maximale straf zelfs twaalf jaar. Met de juiste verdediging zal de maximale straf niet opgelegd worden.
Smaad is wanneer iemand met het negatieve bericht uw goede naam wil beschadigen door de waarheid over u te vertellen. Bijvoorbeeld als u vast zat in de gevangenis en iemand dit bericht verspreidt.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Chanteur definities
naamw. (m.) Verbuigingen: chanteursVerbuigingen: chanteurtje 1) iemand die chantage pleegt 2) zanger, chansonnier Bron: WikiWoordenboek.
Artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht stelt 'dwang' strafbaar. Wie met bedreiging, intimidatie of met andere middelen iemand dwingt iets te doen of te laten, begaat een misdrijf.
Slachtoffer worden van emotionele chantage gaat namelijk vaak samen met een aantal kenmerken. Je bent een onzeker persoon en zoekt erkenning in de relatie met anderen. Je vindt het moeilijk grenzen aan te geven. Je kunt slecht voor jezelf opkomen.
Je hebt gezocht op het woord: gechanteerd. chan·te·ren (chanteerde, heeft gechanteerd) 1door te dreigen met openbaring van een geheim dwingen tot afgifte van geld e.d.
Ben jij bedreigd via social media of op straat? Loop er dan niet alleen mee rond! Ga langs een politiebureau, daar kan je eventueel aangifte doen. Probeer al je (online) berichten te bewaren, dit kan je gebruiken als bewijs.
Je kan afpersing proberen te voorkomen door je te informeren en advies op te volgen. Ongeacht de aard van de afpersing en de vraag van de dader zijn er manieren om afpersing tegen te gaan. Afpersers gaan vaak subtiel te werk. Geef niet toe aan chantage, want de kans is groot dat je bedreigd zal blijven worden.
De officier van justitie behandelt
Dan geeft de politie de zaak door aan de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak verder. Je ontvangt een brief van het Openbaar Ministerie met het formulier 'Gegevens slachtoffer' en Wensenformulier.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.
Je hebt het recht om aangifte te doen als je slachtoffer bent van een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heb je het recht om aangifte te doen. De politie is verplicht je aangifte op te nemen.
Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor.
De Inspectie streeft ernaar de eerste fase van een ongevalsonderzoek binnen enkele weken af te ronden. Als wordt besloten het ongeval nader te onderzoeken dan kan dit onderzoek vaak enkele maanden en in complexe zaken soms meer dan een jaar duren.
Zo moet je bij inschrijven bij de gemeente je bsn overleggen, welke dan aan je nieuwe adres wordt gekoppeld. Ook bij het kopen van een auto wordt het kenteken van die auto en jouw bsn aan elkaar gekoppeld. Aangezien de politie tot al die zaken toegang heeft, kunnen ze vrij snel al jou gegevens bij elkaar vinden.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
U kunt alleen worden veroordeeld voor smaad en/of laster als met voldoende bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk de eer of goede naam van een ander aanrandt met het doel daar ruchtbaarheid (bekendheid) aan te geven, zijnde smaad, of het doen van schriftelijke of mondelingen uitlatingen waarbij een ander in ...
Voor strafbaarheid van smaad is het vereist dat de persoon anders dan uit noodzakelijke verdediging of uit goede trouw, iemand beschuldigt van iets, waarbij het niet eenvoudig vast te stellen is of deze feiten onwaar zijn. Zelfs wanneer de persoon de waarheid aan het licht stelt, kan die strafbaar zijn.