Iemand mag maximaal 60 minuten over het examen doen en is geslaagd wanneer hij of zij 23 van de 30 vragen goed heeft beantwoord. De examens worden bij voorkeur op de club afgenomen, maar het is ook toegestaan om het regelexamen online af te nemen.
23 van de 30 goed. Het golfregelexamen is een schriftelijk examen (multiple choice) dat bestaat uit 30 vragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 Stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen van de 30 goed hebt beantwoord.
Het examen bestaat uit 30 vragen, u mag maximaal 7 fout hebben. U krijgt na afloop een rekening van € 20,00 voor het verschuldigde examengeld. Als u geslaagd bent voor het theoretisch examen kunt u deelnemen aan het praktisch examen.
Tevens is dispensatie gegeven om op onze gele baan de NGF Clubhandicap (GVB) te behalen. Je krijgt dat kaartje na het behalen van het regelexamen en het behalen van tenminste 36 Stableford punten op de gele baan over 18 holes, uitgaande van een playing handicap van 35 slagen voor zowel de dames als de heren.
De netto score per hole is de brutoscore minus de handicapslagen voor die hole. Als jouw nettoscore gelijk is aan par krijg je twee stablefordpunten. Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met het equivalent van 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Uw gekozen pakket: GVB cursus + NGF registratie t/m 2023 met prijs 148,-. Deze prijs is inclusief uw gekozen extra's, theorie examen, NGF EGA / WHS Handicap registratie bij The Birdy Club voor 2022 tm 2023. De jaarlijkse registratie t.w.v. € 79,- wordt daarna automatisch jaarlijks verlengd.
Baanpermissie is de voorloper op het GVB
En daar is dan ook het verschil met de GVB'ers. Het baanpermissie biedt toegang tot 1 specifieke golfbaan en het GVB tot meerdere banen(uitzonderingen daar gelaten). De bedoeling is dat je baan ervaring opdoet. Je bent je aan het voorbereiden op het GVB examen.
In matchplay strijden de spelers per hole om een punt. De winnaar in matchplay is de speler die meer punten heeft dan dat er nog holes te spelen zijn. De speler met het minst aantal slagen op een hole krijgt 1 punt. Wanneer ze een gelijk aantal punten hebben, dan krijgen beide spelers geen punt.
Afslagplaats: De tee oftewel de plaats waarvan de eerste slag geslagen wordt. Het is een rechthoekige strook gras, meestal iets verhoogd, aan het begin van de hole.
Na een jaar verloopt de de geldigheidsduur van je GVB pas in Nederland. Niet tijdig betalen van je contributie zorgt uiteindelijk weer voor dat je meer tijd en geld kwijt bent om je GVB te halen.
De pas is geldig van 1 januari tot 1 april van het daarop volgende jaar en dient jaarlijks verlengd te worden. Sinds 1 april 2012 wordt een starthandicap aan het GVB gekoppeld, het Clubhandicap 54. Om het GVB-examen te halen en daarmee Clubhandicap 54 te registreren, moet men eerst een baanpermissie halen.
Niet iedereen mag het gvb examen afleggen. Er zijn speciaal opgeleide examinatoren die gekwalificeerd zijn. Als je niet op je eigen golfbaan het gvb kunt halen dan kun je ook naar een andere golfclub gaan. Er zijn golfclubs die veel promotie maken voor het gvb examen.
Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt.
Golf is zo duur als dat je het zelf maakt. Ter promotie van de golfsport zijn er vele voordelige pakketten waar je als beginner van kan genieten, ook als je daarna verder gaat zijn de lidgelden zeer variërend naargelang naar wat voor een club je opzoek bent. Wat het materiaal betreft, dit is een soort van investering.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
Als u bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijgt u 36 handicapslagen. Dit betekent dat u in een 18-holeswedstrijd over elke hole (36:18=) 2 slagen extra mag doen.
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.
Je zou denken dat handicap nul de laagst haalbare handicap is binnen golf. In principe is handicap 0 wel het getal dat wordt omschreven als scratch of wanneer je als golfer als ''pro'' wordt gezien.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54.
Een handicap is gebaseerd op de beste resultaten van een speler. Als er van een speler meer dan 20 qualifying scores beschikbaar zijn, dan is de handicap van een speler het gemiddelde van de beste 8 'dagresultaten' van deze laatste 20 rondes.
PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten.