Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels.
Kippengrit is een waardevolle kalkbron voor uw kippen. Tijdens de legperiode is er namelijk een grote behoefte aan kalk en dus aan kippengrit. Calcium is namelijk nodig om de schil van het ei hard te krijgen. Wanneer uw kippen niet voldoende calcium tot zich kunnen nemen, is de kans op windeieren zeer groot.
Als het voedsel is geweekt, gaat het eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd, zodat het voedsel wordt afgebroken. In de spiermaag maalt de kip het voedsel fijn. Vooral voor de spiermaag is het belangrijk dat je kippengrit en maagkiezel aanbiedt.
Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig. Omdat kippen geen tanden hebben wordt dit gebruikt om het kippenvoer in de spiermaag fijn te malen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Veel mensen denken dat maagkiezel hetzelfde is als vogelgrit, dit is echter niet zo. Waar vogelgrit gemalen oesterschelp is, is maagkiezel echter complete steentjes. Deze steentjes met scherpe randen zorgen ervoor dat de vogel opgenomen zaden kan fijnmalen in de maag.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Plaats de voerbak en drinkbak in de ren wanneer die altijd toegankelijk is. Dit houdt het nachthok schoon wat de hygiëne ten goede komt.
Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt. Wanneer je geen risico wilt nemen gebruik je een trapbak.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
Dien extra kalk toe onder de vorm van oesterschelpen aan de voeding van de kip. Je mag zeker eierschalen aan kippen geven, dat geeft hen de nodige kalk terug . De eierschalen laten drogen , fijn stampen en vermenen onder het kippenvoer (ze moeten onherkenbaar zijn voor de kip). Het is goed voor hun maag.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Grit komt tegemoet aan de mineralenbehoefte van de vogel. Het bestaat uit zeeschelpen, roodsteen en een klein beetje houtskool. Het calciumgehalte van grit is hoog, ongeveer twintig tot dertig procent. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet.
Daarom is het raadzaam om de maagkiezel drie keer per week bij zijn eten te doen. Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt.
Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.