Hoe werkt de tiebreak: De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.
De partij die het eerst 7 punten haalt (met een verschil van twee punten), wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7–6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft. De partij die het eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set.
Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
Ze spelen alleen enkels. Wie het eerst 7 punten heeft, heeft gewonnen (7-6 is einde partij). De spelers serveren om de beurt. De service mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit).
Bij het serveren moet je achter de baseline staan. Je begint aan de rechterkant van het middenmerk en serveert diagonaal. Als de rally is afgelopen, serveer je vanaf de linker, andere kant van het middenmerk. Je mag zelf weten waar je precies gaat staan, zolang je maar diagonaal serveert.
Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel.
Een netservice
Dit mag net zoveel keer achter elkaar gebeuren als nodig is. Als de bal verder in de rally op deze manier het netje raakt, moet je doorspelen.
Wist je dat... ...de Kroaat Ivo Karlović de hardste service ooit sloeg bij de mannen? De service had een snelheid van 251 km/u of 156 mijl/u. Venus Williams is de recordhouder bij de vrouwen, de Amerikaanse serveerde met 205 km/u.
advantage ("voordeel") – een moment wanneer de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce en nog één punt nodig heeft om de game te winnen.
De speler of het koppel dat bij een nieuwe set aan de beurt zou zijn om te serveren mag ook in de supertiebreak beginnen met serveren. Net als bij een tiebreak van zeven punten wordt er eerst een punt gespeeld vanaf rechts.
Op alle vier grandslamtoernooien wordt verplicht een zogeheten super tiebreak ingevoerd. Bij een stand van 6-6 in de beslissende set wordt deze tiebreak gespeeld. De speler die het eerst tien punten maakt, wint de wedstrijd, mits er twee punten verschil zit tussen beide spelers.
Waar komt de puntentelling bij tennis vandaan? Op een oude prent uit 1615 van Chrispijn van de Passe staat een tennisbaan, waar naast tennisballen ook muntstukken te zien zijn. Deze prent vormt een bevestiging van de theorie dat er heel vroeger om geld gespeeld werd. Een wedstrijd was dus een strijd om een 'wedde'.
door tussen haakjes een getal achter de setstand te vermelden. Bijvoorbeeld: 7–6(3) of 6–7(3). Dit getal geeft dan aan wat het puntentotaal is van de partij die de tiebreak verloor. Op basis van dat getal is ook het puntentotaal van de winnaar van de tiebreak te bepalen.
Langste tiebreak ooit: Reilly Opelka troeft John Isner af na 46 punten.
Tie-break in het enkelspel
De speler die het eerst 7 punten bezit (met een voorsprong van twee punten) heeft een tie-break en daarmee de set gewonnen. Wordt er in die tie-break een 6-6 stand bereikt, dan moet men zo lang doorgaan, totdat een van beide spelers een voorsprong van 2 punten behaald heeft.
De Australiër Samuel Groth heeft op een challenger in het Zuid-Koreaanse Busan de hardste service ooit geslagen. De tennisbond ATP maakte bekend dat de nummer 340 van de wereldranglijst de bal een vaart meegaf van 263 kilometer per uur. Het wereldrecord stond met 251 km/u op naam Ivo Karlovic.
Sam Groth (Australië)
In 2012, bij de Zuid-Koreaanse plaats Busan versloeg Groth het toenmalige record van hardste service geslagen die ooit gemeten was. Het record stond toen op 251 km/uur, op naam van Ivo Karlovic. Groth versloeg hem door een service te slaan van -houd je vast- 263 kilometer per uur!
De 21-jarige Australiër Bernard Tomic (ATP-74) heeft donderdag de kortste wedstrijd in de geschiedenis van het ATP-circuit verloren.
Serveren bij tennis is het in het spel brengen van de bal aan het begin van een game (spel). De speler die de bal in het spel moet brengen (de serveerder), heeft de service of opslag.
De “tweede service” bestaat in het tafeltennis niet; sla je je opslag in het net of over de tafel, dan is het punt direct voor je tegenstander. Na 2 geserveerde punten wordt steeds van opslag gewisseld. Wordt in een game een stand van 10-10 bereikt, dan wordt vanaf dat moment na elk gespeeld punt van service gewisseld.
Er bestaat geen tweede service als de service fout is. - De servicebeurt wisselt elke twee punten van speler. - Vanaf het moment dat de bal in het spel wordt gebracht tot het moment dat er een punt wordt gescoord heet een rally.
Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.
Dienblad hoor je links te dragen, dit omdat je met rechts hoort uit te serveren.
De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast. Als een gast klaar is met eten, zal hij of zij het bestek meestal op het bord laten liggen.