Melk die in de winkel wordt verkocht, is gepasteuriseerde melk of UHT-melk. Deze melk is hittebehandeld en dus volkomen veilig. De organoleptische eigenschappen van gepasteuriseerde melk en UHT-melk zijn verschillend van die van rauwe melk maar hun nutritionele waarde en verteerbaarheid zijn vergelijkbaar.
De voedingswaarde van UHT-melk en verse melk zijn hetzelfde als het gaat om de belangrijkste voedingsstoffen in melk, zoals eiwitten, calcium en vitamine D. UHT-behandeling kan het niveau van sommige hittegevoelige voedingsstoffen zoals vitamine C verlagen, maar melk is in de eerste plaats niet de belangrijkste bron van deze voedingsstoffen.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Zowel de kiemen zelf als de sporen van bacteriën zijn door het UHT-proces volledig vernietigd. Hierboven werd al beschreven, dat na verhitting van melk er gemakkelijk ongewenste bacteriën kunnen uitgroeien.
Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak. Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit. De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren. Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.
Zowel verse als UHT-melk hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel en worden geproduceerd volgens de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. UHT-melk is langer houdbaar, maar sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak van verse melk . Uiteindelijk is het type melk dat u kiest een kwestie van voorkeur en gemak.
De enzymen die caseïne verteren zijn uit UHT-melk verdwenen en het eiwit is sterk gedenatureerd (niet meer in de natuurlijke vorm die het lichaam kan verwerken).
Nadeel van UHT-melk: 1. Problemen met de melkkwaliteit / Verandering van smaak – Klachten zijn onder meer een “gekookte” smaak, een muffe/geoxideerde smaak, een bittere smaak vanwege peptiden die worden gegenereerd door hittestabiele proteasen, of een ranzige/zure/ranzige smaak vanwege de resterende bacteriële enzymactiviteit.
UHT: nadelen
UHT is een goede manier om melk veilig te maken voor consumptie, maar het heeft ook een nadeel: het tast de smaak van melk aan. Het wordt niet vies, wel een beetje vlak.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Melk bevat hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren, die nodig zijn voor de opbouw en het behoud van spieren .
Ultrapasteurisatie verlengt de houdbaarheid van melk aanzienlijk. Maar het smaakt niet naar gewone gepasteuriseerde melk en bevat tot 20% minder foliumzuur, riboflavine, vitamine A, vitamine B12, vitamine C en thiamine .
“Om melk bij kamertemperatuur te kunnen bewaren wordt de melk gesteriliseerd. Dit wordt meestal met het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT) gedaan waarbij de melk slechts enkele seconden worden verhit bij een temperatuur van 130 tot 140°C.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is een apart onderdeel van Dienst Toeslagen. Het is speciaal opgericht om het herstel te verzorgen. De organisatie is zo opgebouwd om volgens een stabiel en zorgvuldig proces ouders te begeleiden naar hun herstel. UHT is er voor de gedupeerde gezinnen.
Het nadeel van pasteuriseren is dat het veel energie vraagt en dat het ook eiwitten en vitaminen vernietigt. Bovendien zou het de oplosbaarheid van calcium verminderen. Volgens onderzoek van GEA wordt door hitte pasteurisatie 45 procent van de immu noglobine vernietigt.
Beide soorten melk worden gepasteuriseerd – hittebehandeld om pathogenen en bacteriën te vernietigen. Het verschil zit in de manier en temperatuur waarop dit proces wordt uitgevoerd. Dr. Han Wee Meng, hoofd voeding en diëtetiek bij het KK Women's and Children's Hospital, zegt: " Zowel verse als UHT-melk worden evenzeer aanbevolen voor kinderen .
In landen met een warmer klimaat zoals Spanje, heeft UHT-melk de voorkeur vanwege de hoge kosten van gekoeld transport en "inefficiënte koelcellen" . UHT is minder populair in Noord-Europa en Scandinavië, met name in Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
UHT (ultra hoge temperatuur)
Bij het UHT-procédé wordt de melk gedurende 2-5 s behandeld bij 135-150 °C. Door de korte tijd van de hittebehandeling blijft de oorspronkelijke melksmaak vrijwel onaangetast. Deze melk is ook maandenlang houdbaar bij kamertemperatuur.
Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
Wij adviseren dat rauwe of ongepasteuriseerde melk en room schadelijke bacteriën kunnen bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Mensen met een zwakker immuunsysteem zijn bijzonder kwetsbaar voor voedselvergiftiging en mogen dit niet consumeren. Hieronder vallen: mensen van 65 jaar en ouder.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.