Gebruik geen zeep om je voeten te wassen; hiervan wordt de huid weker. Zorg voor goede sokken: ze mogen niet te groot zijn en niet te klein, naadloos zijn en hiel- en teenbescherming bieden. Ook moeten ze het vocht van de voet goed af kunnen voeren.
Dek de plek ruim af met een goed zittende pleister die niet schuift bij wrijving. Blaren kun je voorkomen door het verminderen van wrijving en druk op de huid. Dat begint met het dragen van goed zittende schoenen en sokken. Schoenen mogen niet wringen.
Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg. Zorg dat de gebruikte naald of blarenprikker veilig wordt weggeborgen of weggegooid wordt.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Spoel je blaar met schoon water. Dep de blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje. Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel. Verzorg de blaar 1 à 2 keer per dag totdat je merkt dat de huid weer dichtgroeit.
Te veel wrijving kan onder andere ontstaan door slecht passend schoeisel en/of sokken of bijvoorbeeld ongetraind langdurig lopen. Blaren op de voet komen vaak voor bij sporters. Blaren kunnen ontstaan door overmatige wrijving maar ook door medicatie of onderliggende aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus.
Sporttape omdat het stevig is en het een goede kleefkracht heeft. Leukoplast is goedkoper en vormt zich wat gemakkelijker naar de voet.
Bij beginnende blaren (rode huid) volstaat een blarenpleister. Zorg dat de pleister ruim over de blaar heen valt en dat hij plooivrij wordt geplakt. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunnen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door.
Een blaar kan je wandelplezier namelijk flink bederven. Niet alleen is wandelen met een open blaar pijnlijk, je loopt zonder goede behandeling ook kans op infectie.
Gebruik puimsteen of een metalen voetvijl om de gebarsten huid dunner te maken. Je kunt je hielen het beste bewerken als ze zacht zijn na een bad of douche. Breng twee keer per dag een vochtinbrengende crème met urea aan, bijvoorbeeld Hansaplast Herstellende Voetcrème. Daarmee word je het probleem al snel de baas.
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof.
Wanneer er nog geen blaar te zien is, maar alleen een pijnlijk plek, kun je de plek preventief tapen. Maak de huid eerst goed schoon en droog en plak er daarna een beschermingslaag overheen van Leukoplast of Fixomull. Doe dit dakpansgewijs.
Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Bedek de blaar vervolgens met een goed afsluitend verband, zodat bacteriën niet de kans krijgen binnen te dringen. Het verband kun je af en toe verwijderen om de voet te weken in de soda. Breng daarna een nieuw verband aan.
Als een blaar kapot is gegaan, dan kun je inderdaad een blarenpleister gebruiken. Het is wel belangrijk dat je de wond en de daaromheen gelegen huid goed ontsmet, alvorens je de kapotte blaar afdekt. Wanneer je dit niet doet dan is de kans aanwezig dat er een nare infectie ontstaat.
Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetrokken waardoor wondjes sneller genezen. Ook werkt zinkzalf goed bij blaasjes, zoals waterpokken, krentenbaard of blaren.
6. Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen. Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Herstel en voed je huid met Ambachtscrème: Smeer de kloven zo vaak mogelijk in met deze crème op basis van allantoïne, aloë vera, teunisbloemolie en echinacea om de weerstand van je huid te verhogen en te beschermen. Een crème op basis van vaseline wordt niet geadviseerd omdat de huid hierdoor afgesloten kan worden.
Oorzaken van overmatige druk kunnen zijn: overgewicht, een staand beroep, of een afwijkende voetstand. Ook kunnen kloven en een droge huid ontstaan door een tekort aan vitamine D.
Er is geen reden waarom consumenten die een cerebrovasculair ongeval of soortgelijke aandoeningen hebben gehad, COMPEED® niet zouden gebruiken. Als je echter twijfelt over de ernst van de aandoening, raden wij je aan je arts te raadplegen.
Compeed Blarenpleister beschermt in tegenstelling tot een normale pleister beter. Dit komt omdat de blarenpleister van Compeed de rand van het verband stevig aan de huid vastzit en zo pijnlijke wrijving wordt voorkomen. Mocht de blaar open zijn of volledig afgescheurd zijn is de eerste stap om het te ontsmetten.