Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Polyester zorgt ervoor dat een product niet snel kreukt, de vorm goed blijft en goed isoleert. Van polyester textielvezels kunnen verschillende typen materialen worden gemaakt, zoals het gladde polyester satijn en het pluizige fleece. Polyester kan bijvoorbeeld worden toegepast in regenkleding en fleece truien.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen. Wel een voordeel bij het sporten: doordat het vocht niet opgenomen wordt, verdampt het zonder dat het plekken achterlaat op de kleding.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Welke materialen zijn wel veilig? Om de nadelige gezondheidseffecten van synthetische kleding te vermijden, kun je dus beter geen materialen zoals polyester, polyamide, nylon en viscose dragen. Katoen, wol en andere natuurlijke vezels zijn wel veilig.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
Zoals bij vrijwel alle textiel, is het verstandig om polyester binnenstebuiten te wassen. Hierdoor voorkom je dat er stofbollen ontstaan op het kledingstuk. Het beste is om polyester niet heel warm te wassen, dan raakt het sneller uit model. Was polyester op maximaal 40 graden en bij voorkeur op 30 graden.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
KATOEN - EEN ZEER DUURZAAM, KLEURVAST EN VOORGEWASSEN STOF
100% katoen - Een duurzaam, kleurecht en sanforised (voorgekrompen) katoenen stof die wordt gebruikt in al onze ambachtsman kleding. Een paar van de voordelen van katoen zijn: Zacht en comfortabel. Altijd voorgewassen en voorgekrompen.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een goede veerkracht en is zeer licht. Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel.
Minder geschikte alternatieven zijn wol of polyester, omdat zij de huid niet voldoende laten ademen. In termen van prijs en comfort kan katoen een goed compromis vormen tussen zijde en polyester. Kies voor flanel als je gevoeliger bent voor de kou.
Dit zijn de beste stoffen om te dragen tijdens een hittegolf
Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Stoffen zoals polyester, microvezels en TENCEL™, zijn anti-allergeen. Anti-allergeen (ook wel hypoallergeen genoemd) betekent dat de stof geen allergische reactie veroorzaakt of dit op z'n minst minimaliseert. Dit komt door de structuur van het materiaal.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Voorkom synthetische stoffen zoals polyester en nylon. Deze stoffen vergroten de kans op zweetvlekken. Zorg ervoor dat de anti-transparant of deodorant goed opgedroogd is voordat u zichzelf aankleedt (of dep droog). Daarnaast zijn er ook sneldrogende sprays op de markt beschikbaar.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren.Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.