In de diepvries blijft eiwit 3 maanden goed. Tip: vries de eiwitten per stuk in, in diepvriesdoosjes of gebruik ijsblokvormpjes. Dat doseert later gemakkelijk. Eenmaal bevroren kun je ze eventueel samen in een diepvrieszakje bewaren.
Eiwit bewaren in koelkast of invriezer
Je kunt dit 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer.
Wil je eiwit langer bewaren? Dan kun je het invriezen! Heel handig om dat de doen in een ijsblokjesvorm, dat is ideaal omdat je dan per ijsblokje het er weer uit kunt halen. In de vriezer blijft het zo'n 3 maanden goed.
ONTDOOIEN VAN INGEVROREN EI
Of het nu hele, geklutste eieren zijn of alleen eiwit of eigeel, je kunt ze het beste een nachtje op een koele plek, zoals de koelkast, laten ontdooien, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen. Bij temperaturen boven de 4ºC is het risico op besmetting met bacteriën erg groot.
Het eiwit en het eigeel dat in het ei zit zal gaan uitzetten. Hierdoor zal het ei kapot gaan.
Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben. Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn, in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.
Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Je kunt je restjes roerei bewaren zoals je dat met de meeste kliekjes kunt doen: In de koelkast kun je roerei twee dagen bewaren. en in de vriezer drie maanden bewaren.
Gekookte eieren kun je prima in de koelkast bewaren, maar ze zijn slecht in te vriezen. Ze zien er na bevriezing gek uit en smaken rubberig omdat de structuur van het ei door de ijskristallen verandert. Rauwe eieren zonder schil kun je trouwens prima invriezen.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging. Zet eieren ook niet al te dicht bij sterk ruikende producten, aangezien eieren snel geuren overnemen.
Om sorbetijs smeuïger te maken wordt er ook wel eens een rauw eiwit toegevoegd. Zorg er dan voor dat het eiwit is stijfgeklopt en voeg nog zo'n 50 gram suiker toe. Meng het eiwit bij het ijsmengsel als het bijna ijs is geworden.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Hoe kun je het beste een eidooier invriezen
Je kunt eidooier bij elkaar bewaren in een potje. Je kunt ze ook per stuk invriezen (met ongeveer 1,5 gram zout/suiker erdoor) in een bakje voor ijsklontjes. Bij het afwegen van eigeel is het op deze manier makkelijker om te doseren.
Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.
Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Je eicelvoorraad daalt en tegelijk gaat ook de kwaliteit van de resterende eicellen achteruit. Dankzij de vitrificatietechniek kan je tijdig eicellen invriezen om ze pas later te gebruiken. Je leeftijd is dan gestegen, maar de leeftijd en kwaliteit van je eicellen is gelijk gebleven.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.