Het medical pet shirt is aan de binnenkant van de buikzijde lichtblauw, waardoor controle op wondvocht kan plaatsvinden. Indien de wond vocht verliest kunt u een inlegkruisje aan de binnenzijde van het shirt of tussen de dubbele laag bij de buik aanbrengen. Tijdens de operatie kan de lichaamstemperatuur dalen.
Hoe lang je hond een medische romper of beschermend shirt nodig heeft na sterilisatie, hangt af van de wond en van je hond. Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt.
De maat van het Medical Pet Shirt is gebaseerd op de afstand tussen de halsband tot de staartaanzet. De maten zijn overlappend. Twijfelt u aan de maat dan adviseren wij de kleinst mogelijke maat aan te houden. Met name bij katten is dit belangrijk.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Uitlaten: De dag dat u uw hond ophaalt, kan zij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan haar reactie vertraagd zijn. Laat haar daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten.
De dagen na de operatie hebben ze wat extra zorg nodig, zoals medicatie ingeven en opletten dat het konijn goed eet, eventueel dwangvoeren. Na 10 dagen verwachten we u met het konijn op controle. De hormonen zullen na een week of 3 volledig uit het lichaam zijn.
Wij adviseren om vrouwtjeskonijnen (voedsters) te laten steriliseren voor de leeftijd van 2 jaar. Een konijn kan gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden (vanaf 4 maanden bij dwergrassen en vanaf 9 maanden bij reuzenrassen).
In verband met de wondgenezing is het belangrijk dat uw konijn de eerste 10 dagen na operatie zo min mogelijk springt. Konijnen moeten na de operatie weer zo snel mogelijk eten. Als uw konijn niet wil eten adviseren we u altijd contact met ons op te nemen.
Nadelen van de plastic kap:
Slaapt niet echt comfortabel. De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk. De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen. Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.
Nazorg bij sterilisatie van uw kat
Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan moet ze 10 dagen rustig aan doen. Het liefst in deze tijd ook niet naar buiten. Vruchtbaarheid: Na de sterilisatie is uw poes direct onvruchtbaar. Eten en drinken: Ze mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken.
Bij de laparoscopische sterilisatie wordt er met een kleine camera via een gaatje in de buik naar je baarmoeder, eierstokken en eileiders gekeken. Via een klein gaatje bij je schaambeen brengt de gynaecoloog clips of ringetjes aan om de eileiders. Hierdoor worden de eileiders afgesloten.
Voortplantingsgedrag van het konijn: de voedster heeft net als de poes en het fret geen 'menstruatie' cyclus. De eisprong wordt in gang gezet door geslachtsgemeenschap, waardoor ze het hele jaar door vruchtbaar zijn.
Enthousiasme. Te herkennen aan: Met zijn oren schudden, gevolgd door een kleine hups of sprong. Wat betekent het? Je konijn wil graag met je spelen of is ergens erg enthousiast over, bijvoorbeeld als je hem bijna gaat voeren.
Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Een mannetje en vrouwtje samen is de beste keus!
We adviseren om een mannetje en een vrouwtje te nemen. Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook is er het gevaar dat je ongewenste nakomelingen kunt krijgen!
Ze hebben een sterke neiging om hun territorium af te bakenen. Dit betekent dat het konijn ook over kleren en schoenen sproeit, van het mens dat hij als “eigendom” ziet. Het heeft niets met zindelijkheid te maken, maar alles met hormonen. Territoriaal gedrag kan ook ineens optreden wat de kooi betreft.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Situatie na narcose
Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn!
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.