Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
Symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Vaak ziek zijn: als je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor infecties en kun je vaker ziek worden. Denk hierbij aan een verkoudheid of de griep. Vermoeidheid: een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot vermoeidheid, zelfs na voldoende rust en slaap.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Begin je dag met een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de vochtbalans in je lichaam te herstellen na de nacht.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Vitamine C is goed voor de weerstand. Vitamine C werkt als antioxidant en helpt je lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en zonlicht. Voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is de ADH vastgesteld op 75 mg.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzwakt immuunsysteem: Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen.
Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand? Een lage weerstand is vaak de oorzaak van een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon. Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand.
Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen.
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
'Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de crucifere groenten, zoals broccoli en bloemkool. En een beetje fruit, zoals bessen vanwege hun hoge dosis antioxidanten en appels vanwege de pectine, wat enorm goed is voor de microbioom in je darmen,' tipt Ravenshear.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.