Geef een klein cadeautje: Een kleinigheidje, zoals een favoriete snack, een geurkaars, een boek of een dekentje om onder te kruipen, kan helpen om iemand op te vrolijken. Het gaat erom dat je aantoont dat je om hen geeft en aan hen denkt.
Troostende woorden, speciaal voor jou. Een boekje met inspirerende woorden en teksten over troost en verdriet. Een boodschap door de brievenbus! Een lief doosje met een kaarsje 'troost' of 'beterschap' of 'liefde' of 'proost', en een zakje met bloemzaadjes met bijpassende tekst.
Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.
Wat zeg je als het iemand zijn sterfdag is? Kent u iemand die te maken heeft met de sterfdag van een dierbare? Dan kan het fijn zijn om te laten weten dat u aan hem of haar denkt. U kunt bijvoorbeeld een kort berichtje sturen met de tekst: 'Ik denk vandaag aan je, veel sterkte'.
Het is belangrijk om iemand die stervende is te voorzien van troost en steun. Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent.
Droogbloemen. Een bos bloemen, maar dan net even anders. Het voordeel van droogbloemen is dat ze oneindig lang kunnen blijven staan. Je vindt ze bijvoorbeeld op de website van Bloomon in allerlei verschillende kleuren (en maten).
Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed!
Vertel gewoon wat je die week hebt gedaan. Onthoud dat de ander meer is dan alleen zijn of haar ziekte. Praat ook nog wat over andere interesses, of vraag advies over zaken waar de ander veel verstand van heeft. Behandel die zieke niet alsof hij of zij zielig is.
Een kaartje met een persoonlijke boodschap kan al veel betekenen. Daarnaast kun je denken aan een bloemetje, een fruitmand of een tijdschrift dat past bij de interesse van de zieke. Een kleinigheidje om te laten zien dat je aan hem of haar denkt kan ook al veel betekenen.
Er zijn veel verschillende lichamelijke klachten die kunnen optreden. Dat verschilt per ziekte, maar ook per patiënt. Een aantal voorbeelden zijn pijn, benauwdheid, reutelende ademhaling, verwardheid, te veel vocht in de buik (ascites), de hik, jeuk, misselijkheid, braken, diarree of verstopping.
Terminale zorg is een klein onderdeel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase van voorbereiden op het sterven. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien maximaal drie maanden is.
Dit is vaak wel een teken dat het einde snel nadert. Omdat de kracht om goed door te ademen en te hoesten afneemt, kan slijm zich ophopen in de mond, de keel en de longen. De lucht stroomt langs dat slijm en kan een vervelend, rochelend geluid geven.
Schrijf open en eerlijk en vermijd niet de moeilijke woorden zoals dood of de doodsoorzaak en zelfs zelfdoding. ♥ 3. Beschrijf de speciale kwaliteiten van degene waar het om draait. Wat heb je bijvoorbeeld van diegene geleerd of wat heb je anderen over hem/haar horen vertellen.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.