Boer Kees, boer Ernst en boerin Jacoline delen een passie voor eerlijke, ambachtelijke zuivel, dierenwelzijn en biodiversiteit. Zo grazen de Jersey-koeien van boer Kees uit het Twentse Agelo op een kruidenrijk grasland. Jersey-koeien staan bekend om hun romige en eiwitrijke melk.
Onze kwark en yoghurt komen van boerin Jacoline. Een zuivelboerderij aan de rand van een prachtig natuurgebied, het Nationaal Park de Weerribben. Een biologische boerderij waar de producten ambachtelijk verwerkt worden.
De zwart- en roodbonte koeien worden in Nederland, Belgie en Duitsland gehouden. Zo komt de Milbona-melk uit de regio Ammerland, net over de grens bij Groningen.
Door de droogte heeft het gras minder vocht. Hierdoor wordt minder melk geproduceerd en zijn de zuivelschappen bij Jumbo Supermarkten leeg. Een bericht met die strekking heeft afgelopen weekend op sociale media veel stof doen opwaaien.
Weidemelk. Het weidemelklogo van Stichting Weidegang vind je terug op al op onze verse en houdbare melk, karnemelk, yoghurt, (dubbel)vla en verschillende kazen. Weidemelk is afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar 6 uur lang naar buiten kunnen.
Dat producten zoals melk en vla duurder worden, komt onder andere doordat FrieslandCampina de boeren meer moet betalen voor de melk. Daarnaast zijn grondstoffen zoals cacao en vanille duurder geworden omdat er steeds meer vraag naar deze producten is. FrieslandCampina heeft bovendien te maken met hogere energiekosten.
Ontdek hier hoe Molenland Gouda Holland kaas gemaakt wordt.
Deze melk is afkomstig van melkveehouderijen in Nederland. De Nederlandse boeren zorgen met passie voor hun koeien, zodat de kwaliteit van de melk hoog blijft. Op de boerderij wordt de melk in een melktank opgeslagen waar deze gekoeld bewaard wordt.
“In tegenstelling tot wat de affiche zegt, is het door een gebrek aan vulcapaciteit in het productieproces, dus bij het verpakken van de melk”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. “Daarom hebben we tijdelijk voor een aantal winkels buitenlandse melk in ons assortiment.
Eén oorzaak springt daarbij in het oog: door het neerslagtekort zouden koeien minder melk produceren. "Landelijk hebben we te maken met een tekort aan melk. De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft.
Bij Jumbo geloven we dat boodschappen doen leuk kan zijn, elke dag weer. Het is onze ambitie om het meest klantgerichte bedrijf van Nederland en – waarom niet? – de wereld te worden! De klant van vandaag wil lekker eten, vindt gezondheid belangrijk, wil makkelijk en bewust kunnen kiezen en niet te veel betalen.
Campina. Al sinds 1947 liggen de producten van Campina in de schappen. Tegenwoordig is Campina een van de grootste zuivelmerken in de Benelux en een icoon in Nederland. Het merk maakt verschillende zuivelproducten, veelal met melk van Nederlandse familiebedrijven.
Het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina Domo is marktleider in hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Albert Heijn, met zo'n 850 winkels de grootste supermarktketen in Nederland, laat de consument met een Hollands vlaggetje subtiel weten waar de melk vandaan komt. „De melk van ons huismerk is afkomstig van Nederlandse koeien in Nederland.
Het oer-Hollandse weiderundvlees bij Jumbo is afkomstig van veehouders die zich hebben toegelegd op weidegang. Robotmelker Hans van Middelaar uit het Brabantse Sterksel is een van de veehouders die weiderund aan Jumbo gaat leveren.
De basisverschillen: volle (3,5% vet), halfvolle (1,5% vet) en magere (minder dan 0,5% vet). Alleen Jerseymelk bevat van nature 6% vet. Verder is er houdbare melk en verse melk; 'gezondheidsmelk' zoals lactosevrije melk; en melk van speciale herkomst, zoals biologische melk.
Gebruik langhoudbare volle melk
Het resultaat: schuim dat snel uit elkaar valt. Dit voorkom je door langhoudbare volle melk te gebruiken. In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken.
Onze melk van Milbona draagt het AA-label. Dat garandeert dat er aan bepaalde eisen wordt voldaan omtrent hygiëne, dierenwelzijn en de verwerking, ophaling en kwaliteit van de melk.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Denk je aan Nederland, dan denk je ook aan Nederlandse Goudse kaas. Molenland kaas is Gouda Holland kaas. Gouda Holland kaas wordt gemaakt van 100% Nederlandse melk, volgens authentiek recept, dat samen met de passie en het vakmanschap van onze kaasmakers die lekkere échte Gouda Holland kaas oplevert.
VerschillendekaassoortenbijALDI
Bedenk het maar of het ligt wel bij ons in de schappen. Natuurlijk de soorten van Nederlandse bodem, zoals Goudse of Edammer. Uiteraard zijn er ook verschillende buitenlandse kaassoorten aanwezig bij ALDI. Een camembert of roombrie uit Frankrijk.
Bij Jumbo blijkt de melk in drie verschillende pakken die in prijs uiteenlopen van 0,75 tot 1,12 euro precies hetzelfde te zijn. De goedkopere Ok€-melk is gelijk aan het pak Campina en ook aan het eigen merk van Jumbo.
Boeren krijgen een historisch hoog bedrag voor hun melk, maar daar profiteren ze niet echt van. FrieslandCampina geeft boeren een recordbedrag van 52,50 euro per 100 kilo melk. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de zuivelcoöperatie.