Benader de brand altijd achter een sproeistraal, zodat u door een scherm van water wordt beschermd tegen de warmte. Blijf laag, zo zorgt u dat u tijdens het blussen geen rook binnenkrijgt.
Daarom is het zo belangrijk om rook te vermijden. Lukt dat niet, probeer dan laag te blijven, zodat je zo min mogelijk rook binnenkrijgt. Ook hitte is levensgevaarlijk. Tijdens een brand kan de temperatuur al snel oplopen tot meer dan 1.000 graden.
Voor je een brand kunt proberen te blussen, moet je eerst vaststellen om welke brandklasse het gaat. Zodat je het juiste blusmiddel kunt gebruiken. Als je het juiste blusmiddel hebt kun je beginnen met het blussen van de brand. Het is namelijk niet mogelijk om met elke blusser alle soorten branden te blussen.
De belangrijkste risico's op een rijtje: Hitte. Rook. Explosiegevaar.
Sla de blusdeken om het slachtoffer heen waarbij u van boven naar beneden werkt. Zo kan het vuur het gezicht niet bereiken. Met een draagbare brandblusser kunt u open vuur snel en doeltreffend blussen. Blijf echter niet blussen wanneer u daardoor zelf gevaar loopt.
Het belangrijkste basisprincipe om een brand goed te kunnen verkennen, bestrijden of te beperken, is de branddriehoek. De zichtbare indicatoren van de branddriehoek vormen het RSTV-model. Iedereen kent het eigenlijk wel, maar we zien dat het in de praktijk nog niet vaak wordt toegepast.
Er bestaat een zogenaamde branddriehoek, dit zijn de 3 elementen die nodig zijn om een brand te veroorzaken. Warmte, brandstof en zuurstof zijn de drie onderdelen van deze driehoek.
Brand blussen
Ook al is het nog zo'n klein brandje, u moet altijd eerst alarm slaan, zodat alle aanwezigen in het pand veilig naar buiten kunnen komen. Nadat alle aanwezigen zijn gealarmeerd, schat u de situatie in en checkt u of u toegang heeft tot de juiste blusmiddelen om het brandje te blussen.
Stop direct met alles wat u aan het doen bent. Alarmeer vervolgens iedereen die en de woning aanwezig is en probeer zo min mogelijk rook in te ademen. Kijk of de brand zich nog in een beginstadium bevind en of deze nog te blussen is met behulp van een brandblusser of blusdeken.
De eerste stap bij brand is altijd jezelf in veiligheid brengen. Laat vallen waar je mee bezig bent en alarmeer iedereen in je huis. Ga absoluut niet in de rook staan, want deze is giftig. Hiernaast is het de noodzaak dat je de situatie beoordeeld.
De meeste slachtoffers bij een brand vallen door de rook. Rook is door zijn snelle verspreiding, verduisterend effect en giftigheid de belangrijkste doodsoorzaak bij brand.
Voor het werk van de brandweer is de samenwerking met BHV'ers heel belangrijk. Een BHV'er vangt de brandweer op en geeft informatie over wat er precies aan de hand is. Op deze manier heeft de brandweer informatie om goed, snel en veilig te kunnen werken. Bedrijfshulpverleners moeten zich regelmatig bijscholen.
Rook bevat schadelijke stoffen
Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken.
Om brand te krijgen, moet er aan drie voorwaarden voldaan worden, ook wel de branddriehoek genoemd: er moet voldoende brandstof zijn;er moet voldoende zuurstof zijn;de temperatuur moet boven de ontbrandingstemperatuur zijn.
De cursist moet aan het eind van de dag geleerd hebben dat er één bluspoging gedaan mag worden om een beginnende brand te blussen met een beschikbaar en geschikt blusmiddel. Een beginnende brand is een brand die zich nog bevindt op de plek waar hij ontstaan is.
Een eerste aandachtspunt is om erop te letten dat je het blusdeken steeds tussen jezelf en de andere persoon houdt, zodat de vlammen niet op jou kunnen overslaan. Het tweede punt waar je zeker moet op letten is de bescherming van je handen. Dit doe je door de bovenkant van het blusdeken om je handen te draaien.
Richt de blusslang van de brandblusser op de basis (onderkant) van de vlammen. Zo kan je een vuur het meest efficiënt en snelst doven. Druk de knijpkraan aan de hals van de blusser in om te beginnen blussen; de blusstof zal uit de blusslang spuiten.
Blussen met water
Niet voor niets zijn er tal van gezegden over de tegenpolen vuur en water: water is in veel gevallen zeer effectief voor het blussen van branden. Vooral kleine branden kunnen effectief door een flinke plens water worden geblust.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas. Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar. Geschikte blusmiddel: poederblusser.