Stroopwafels zijn ook mede het bekendste eten van Nederland. De stroopwafel bestaat uit twee ronde wafels met ruitpatroon, met daartussen de heerlijke bekende siroop. De siroopwafel, beter bekend dus als de stroopwafel is een echte Nederlandse delicatesse.
Nederland heeft vanaf nu een heus nationaal gerecht: stamppot boerenkool. Deze kost is verkozen tot nationale dis in een peiling van Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals snert en kapsalon.
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Als er één soort snoep typisch Nederlands is, is het wel drop. Het is één van de oudste, maar ook de meest geliefde in ons land. Het product is verkrijgbaar in verschillende smaken en vormen: van zacht en zoet tot zout en hard. De populairste dropsoorten zijn muntdrop, Engelse drop en salmiakdrop.
De Wijnballen behoren tot een van Nederlands' oudste snoepgoed. Deze harde snoepjes hebben een wat zure binnenkant, gemengd met een zoete frambozen smaak.
De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Stroop is een typisch Hollands ingredient dat we vooral schenken over onze pannenkoeken met appel en spek, serveren bij een stukje kaas of onze boterham mee besmeren. Er zijn helaas nog maar weinig stokers in ons land die dit bijzondere product op authentieke wijze maken.
De stamppot is een typisch Nederlands gerecht en samen te stellen met verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van hutspot dat tegenwoordig bestaat uit een combinatie van aardappelen, wortelen, ui en klapstuk (rundvlees met vetrandjes).
De Goudse stroopwafel is misschien wel het bekendste koekje van Nederland. Het is de vaste traktatie bij een kop koffie en het cadeau dat altijd een glimlach tevoorschijn tovert.
Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart.
Oud brood en oude koekjes heten in die provincie 'bol brood' en 'bolle koek'. De term bol verwijst waarschijnlijk naar het feit dat oude koeken door vocht dikker werden. Een ander recept voor de verwerking van oud brood is wentelteefjes. Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Broodpap.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Gerookte makreel is de ster van deze lunch, met daarnaast broodjes met verschillende soorten vleeswaren en kaas. Typisch Hollands dus!
Zoethout, toverballen, zwart wit poeder en schuimblokken zijn snoepsoorten uit de jaren 80. Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70.