Vis invriezen Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Een portie soep of een stevige biefstuk na 3 jaar nog uit de diepvriezer halen en opeten… is dat een slim idee? Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.
In de vriezer vindt heel langzaam allerlei ongevaarlijk bederf plaats, wat je zeker vanaf drie maanden gaat merken. Bevroren vet vlees en vis worden soms ranzig omdat vetmoleculen door zuurstof uiteenvallen (zie Genoeg 102); door het vacuüm te verpakken voorkom je dat.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Kabeljauw wordt geslachtsrijp bij een lengte van 60 cm en een gewicht van 1,5 kg, maar kan tot 2 m groot, 100 kg zwaar en 25 jaar oud worden.
Hoe langer de verse vis op ijs of gekoeld ligt voordat hij bevroren wordt, hoe minder lang hij bewaard kan worden. Dus koop vis zo vers mogelijk, hou hem zo koel mogelijk tijdens transport. Vacumeer en vries hem zo snel mogelijk in.
Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Waarom diepvriesvis een goed idee is
De voedzaamheid van diepvriesvis is niet ondergeschikt aan die van verse vis. Diepvriesvis wordt namelijk direct na vangst ingevroren waardoor het afbraakproces van de voedingswaarden stopt. Zo blijven de voedingsstoffen behouden.
Na een tijdje zijn de ogen platter en minder helder en dan weet je dat de vis minder vers is. Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te stinken. Natuurlijk ruik je altijd een visgeur. Echter deze hoort niet doordringend te zijn, maar licht en fris.
Vaak kan je perfect vertrouwen op het vakmanschap van je visboer maar we geven je graag nog enkele tips mee waarop je kan letten bij het aankopen van verse vis. Verse vis ruikt niet uitdrukkelijk naar vis maar heeft de zilte geur van de zee. De geur moet je zin doen krijgen om te eten.
Ontdooi de vis dan in plastic verpakking gedurende 1 uur in koud water. Ververs het water zo nu en dan. Dep de vis droog, bestrooi beide zijdes met zout en laat de visfilets afgedekt 1 uur op kamertemperatuur komen. Hierdoor 'schrikt' het visvlees minder bij het bakken en wordt de vis makkelijker perfect gaar.
In Portugal en Brazilië heet kabeljauw Bacalhau, in het Spaans Bacalao en in Suriname Bakkeljauw. Dat de Fransen de vis cabillaud noemen, komt weer van de Nederlandse naam kabeljauw. Gefrituurde stukken filet van de kabeljauw worden kibbeling genoemd of soms lekkerbek.
Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Zo is kabeljauw met zijn hoge aandeel van sporenelementen als fluor, selenium en jodium, goed voor de stofwisseling en het immuunsysteem.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Leg het diepvries product in een ovenschaal, kruid naar smaak.Laat gedurende 30 minuten bakken in het midden van de oven.
Dan doe je er goed aan om de vis in een plastic zak te plaatsen en onder koud water te houden. Het is soms ook mogelijk om de vis in de magnetron te ontdooien. Let er hierbij wel op dat je de ontdooifunctie gebruikt en niet simpelweg de magnetron aanzet.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Gerookte Zalm kortgesneden (Diepvries)
De zalm wordt gerookt door een Nederlandse rokerij en is van zeer hoge kwaliteit. De plakjes zijn dwars afgesneden en daardoor ideaal voor op een toastje of boterham. De gerookte zalm kan langer dan een week bewaard worden in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.