Lichte kleuren absorberen minder warmte en dat helpt om te voorkomen dat het ijs smelt. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
IJs kun je best in een aparte diepvriezer bewaren, niet in het vriesvakje van de koelkast. De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen.
Om het koelvermogen van uw koelbox of koeltas te verlengen is het aan te raden om gebruik te maken van ijs of koelelementen. Zorg ook dat de ijsblokken of koelelementen boven op de producten worden geplaatst, dit omdat koude lucht daalt en dus het koelvermogen verbeterd als het bovenin wordt geplaatst.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
Een koeltas met koelelementen houdt het eten meerdere uren koel. Ben je met een grotere groep, of bereid om meer te sjouwen, dan is de koelbox ideaal. Belangrijk is dat je niet voor elke kleine snack de koelbox opentrekt, want dan verliest hij snel de kou.
Zelfgemaakt ijs kan nog weleens hard worden in de vriezer. Bewaartip: het blijft zachter als je het niet in een hoge bak invriest, maar in een lage. Niet voor niets wordt de Italiaanse gelato ook zo bewaard! Dek het ijs in de bak ook af met een stukje plasticfolie.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Bewaar het ijs in de koelkast als je geen vriezer hebt. Als je geen koelbox, emmer of vriezer hebt, dan kun je prima je koelkast gebruiken. Wikkel het ijs in aluminiumfolie zodat het niet op kan warmen en leg het vervolgens in de koelkast.
Italiaans ijs gaat zelfs terug naar het tijdperk van de Romeinen, zij maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met rozenwater en honing, dat samen aten zij al als een soort sorbet.
Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt van zout water kan wel zakken tot -22°C.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
In Kanazawa in Japan heeft een bedrijf ijs ontwikkeld dat niet smelt. Het ijs wordt gemaakt van aardbeien. Het is ontdekt toen het Biotherapy Development Research Center Co. op zoek was naar een doel voor aardbeien die niet mooi genoeg zijn om te verkopen.
Een ijsbak kan ingezet worden bij diverse gelegenheden en is een duurzame oplossing voor het scheppen van ijs. IJsbakken worden doorgaans ingezet in diverse horecagelegenheden, zoals de snackbar of ijssalon, maar kunnen ook in een hotel of tijdens diverse sportactiviteiten gebruikt worden.
Je kunt 'm tien minuutjes voor gebruik buiten de vriezer zetten, maar wat je ook kan doen is dit… Bewaar je bak ijs in een druk-en-sluit zakje!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Een temperatuur die ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius is de beste temperatuur voor het bewaren van het ijs. Het schepijs blijft zo het lekkerste van smaak en ook de structuur gaat niet verloren.
IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.
Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard te worden.
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Een koeltas is prima voor een fietstocht of middagje weg, maar voor je vakantie of een warme dag aan het strand is een koelbox fijner. Veel mensen denken bij een koelbox aan een zware box die je liever niet wilt tillen.
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.