Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte. Op deze manier hoef je niet te bukken en kan je in één oogopslag de inhoud van de koelkast bekijken. Wanneer je beschikt over een koel-vriescombinatie, dan is het aan te raden om het vriesgedeelte onder de koelkast te plaatsen.
Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.
3 Denk aan de ventilatie
Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Inbouw koelkasten hebben standaard hoogtematen. Het meest gangbaar zijn: 82, 88, 102, 122, 140 en 178 cm hoog. Toch is het belangrijk om van tevoren altijd even de nis op te meten zodat je zeker weet dat je goed zit. Verder moet je bij koel-vriescombinaties ook nog letten op de hoogte van het onderste deurpaneel.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Je plaatst een kookplaat zonder problemen onder een raam of in de hoek van je keuken. Houd wel rekening met 10 centimeter afstand tussen je kookplaat en brandbare spullen zoals gordijnen en houten kasten.
Door warmte en vochtigheid afkomstig van de vaatwasser, moet de koelkast harder werken. Kunt u niet anders en moeten ze toch naast elkaar staan, plaats dan een isolatieplaat tussen de koelkast en de vaatwasser om het effect de minimaliseren.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Ga je een inbouw koelkast kopen, dan moet je op meer letten dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de nismaten en het scharniersysteem. Hoe hoog is een standaard inbouw koelkast? 102 cm is een standaard maat die je vaak tegenkomt.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Welke merken maken de beste koelkasten? Voor een degelijke koelkast met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je terecht bij bekende merken als Beko, Electrolux, Proline en Indesit. In het topsegment kun je veel extra's verwachten van Liebherr, Siemens, Atag, Miele en Bosch.
Het voordeel van een inbouw koelkast is dat je hem niet ziet. Jij hebt geen groot, massief grijs of wit apparaat in je keuken staan, maar je koelkast is netjes weggewerkt achter je keukenkastjes. Het is heel belangrijk dat je nauwkeurig opmeet waar je de koelkast wilt plaatsen.
Het nadeel ten opzichte van het deur-op-deursysteem is dat het sleepdeursysteem minder stabiel is en bovendien minder compact. Je houdt met dit systeem dan ook minder veel ruimte over. Hier tegenover staat wel dat een sleepdeursysteem veel gemakkelijker te installeren valt dan vriezers met deur-op-deursysteem.
Bij een inbouwkoelkast of -vriezer met een deur-op-deur systeem wordt het keukenpaneel van de inbouwkast direct op de koelkastdeur gemonteerd. Deur-op-deur wordt ook wel een vlakscharnier genoemd. Het keukenpaneel draait mee op de scharnieren van de koelkastdeur en gaat tegelijkertijd open.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten.
Je hoeft geen ruimte meer te voorzien tussen koelkast en meubel. In alle andere gevallen moet er een afstand van minstens 50 mm worden aangehouden.
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast.