De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn
De Aarde staat gemiddeld op een afstand van 1 AE van de Zon. Mercurius staat op een afstand van 0,4 AE, Venus op 0,7 AE, Mars op 1,5 AE, Jupiter op 5,2 AE, Saturnus op 9,5 AE, Uranus op 19 AE en Neptunus op 30 AE.
Op volgorde vanaf de zon zijn dit: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Allemaal zijn ze ontstaan uit onze ster: de zon. Zo ver we nu weten is de aarde de enige planeet waar leven op is.
Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus. Dat laten Amerikaanse wetenschappers zien met een nieuwe rekenmethode.
Op 4,5 miljard kilometer afstand van de zon vind je de planeet Neptunus. Deze gigantische, ijzige planeet is vanaf de zon gezien de achtste planeet in ons sterrenstelsel en de planeet die het verste van de aarde afstaat.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Jupiter is met afstand de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde. Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal.
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Jupiter en Venus zijn twee planeten in ons zonnestelsel die miljoenen kilometers uit elkaar staan. Venus is een binnenplaneet en Jupiter een buitenplaneet. Venus is qua grootte vergelijkbaar met de aarde. Jupiter is ongeveer tien keer zo groot als Venus, maar staat ook tien keer zo ver weg.
Zon 1.392.000 1.400.000 meloen 20 cm Mercurius 4.880 5.000 suikerkorrel 0,5 mm Venus 12 104 12.000 peperkorrel 2 mm Aarde 12.756 13.000 peperkorrel 2 mm Mars 6.794 7.000 gierstkorrel 1 mm Jupiter 142.984 143.000 kerstomaat 2 cm Saturnus 120.536 121.000 kerstomaat 2 cm Uranus 51.849 52.000 rozijn 1 cm Neptunus 49.572 ...
De planeten
Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Misschien heb je iemand wel eens horen vertellen dat deze 'de avondster' heeft gezien. Dit is dan geen ster, maar de planeet Venus. Deze dwergplaneet is vlak voor zonsopkomst en na zonsondergang het beste te zien.
Van de negen planeten die om de zon draaien (de negende, Pluto, is eigenlijk een dwergplaneet) zijn er met het blote oog vier goed te zien: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Soms is ook Mercurius te zien. Al die planeten staan niet altijd op hetzelfde moment aan de hemel.
Wanneer je terugrekent in de tijd blijkt het heelal 13,8 miljard jaar oud, met een Big Bang ontstaan en sindsdien extreem uitgedijd.
Als je het aantal planeten in ons zonnestelsel neemt en het vermenigvuldigt met het geschatte aantal sterren kunnen er in de Melkweg wel 800 miljard tot 3,2 biljoen planeten zijn. Er zijn acht planeten rond onze ster, de zon. En in de hele Melkweg kunnen er wel honderden miljarden planeten zijn.
Als we voor het gemak aannemen dat een gemiddeld sterrenstelsel honderd miljard sterren telt, dan zijn er in het waarneembare heelal dus honderd miljard keer honderd miljard sterren. Dat zijn er tien triljard - een één met tweeëntwintig nullen.
Voor het eerst hebben wetenschappers fysiek bewijs gevonden voor de theorie dat Jupiter de oudste planeet is van ons zonnestelsel. De planeet ontstond vermoedelijk binnen een miljoen jaar nadat de zon begon te schijnen. Dat blijkt uit een analyse van meteorieten die zijn gevonden op aarde.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
De aarde wordt daarom ook wel de blauwe planeet genoemd. de blauwe kleur komt van het water dat het grootste deel van de aarde bedekt, zo'n 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het water is verdeeld in enorme uitgestrekte oceanen en zeeën. en het krioelt er van het leven!
Venus is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 4:45 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostelijke horizon komt (de opkomst was al om 4:02 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 6:30 uur.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de avond- en nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:00 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 18:21 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 17° boven de zuidoostelijke horizon staat.
U kijkt het best naar het zuidwesten, laag aan de horizon. Jupiter en Venus zullen tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur de meest heldere lichtpuntjes aan de hemel zijn. Wanneer de zon ondergaat, zal Venus als eerste zichtbaar worden. Daarna zal ook Jupiter steeds duidelijker te zien zijn, boven Venus.