Licht perzikachtige huid, bruin haar moet een gouden/warme glans en bruine, blauwe of grijsgroene ogen. De kleuren die jou prachtig staan zijn pasteltinten, die mooi in elkaar overlopen. Denk aan zalm, ivoor, camel, vanillegeel, olijfgroen en lavendelblauw.
Blauwe en grijze ogen zien er mooi uit bij een licht goudblonde of asblonde kleur, maar gaan echt stralen als het haar in kopertonen geverfd is. Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin.
Bruin haar
Als brunette sla je de plank nooit mis met groene, blauwe en aardetinten. Dames met lichtbruine lokken kunnen ook kiezen voor chocolade bruin, marine blauw en steenkoolgruis. Donkerbruine brunettes gaan dan weer beter met oranjerood of donkerpaars.
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Koper- en roodtinten komen van nature het vaakst voor bij lichtere types en zullen je dus ook zonder twijfel goed staan. Ben je bleek en heb je blauwe ogen? Dan zit de kans erin dat je ook een donkerder bruin wel aankan.
Complementaire kleuren liggen op de cirkel tegenover elkaar. Kies voor je ogen dus de kleuren recht tegenover blauw in het kleurenwiel. Als je dit doet kom je uit bij oranje tinten, warme kleuren, zoals koper, koraal en brons. Die kleuren zullen dus perfect bij jouw ogen passen.
Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur. UV-straling is erg slecht voor de ogen. Bescherm uw ogen daarom met een goede zonnebril.
Na een klap of stomp op het oog kunt u het beste het hele gebied verzachten door een koud compres aan te brengen. Doe dit zo snel mogelijk na de verwonding, idealiter binnen 48 uur. Door direct na het ongeval kortdurend een koud kompres aan te brengen op gebied rond het oog kan de zwelling en pijn verminderd worden.
Kies je make-up bewust
Heb je dus een koele ondertoon in je huid, dan kunnen kleuren als dieprood en donkerblauw je huid bruiner doen lijken. Bij een warme ondertoon zijn lipstick en oogschaduw in kleuren als olijfgroen en perzik perfect als je je huid bruiner wil laten lijken.
Rood versterkt de warme pigmenten in je huid en laat je heel eenvoudig bruin lijken. Bovendien is rood van nature een erg verleidelijke kleur.
De complementaire kleur van blauw is geel. Wat is de complementaire kleur van bruin? De complementaire kleur van bruin ligt tussen cyaan en blauw.
Om jonger te lijken kun je soms juist beter een haarkleur kiezen die contrasteert met je huidskleur. Contrasten maken jonger! Heb je bijvoorbeeld een bleke huid, kies dan voor een lichtbruine haarkleur. Heb je een olijfkleurige huid, dan is een bruinrode haarkleur zeer geschikt.
Het haar bruin kleuren is veilig voor iedere conditie en geeft weinig tot geen risico op beschadiging. Bruintinten zullen minder snel verkleuren dan blondtinten, maar hebben wel de neiging om roodheid van bijvoorbeeld puistjes en vlekjes in het gezicht naar voren te halen.
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
Door sommige varianten heb je weinig melanine in je ogen. Dan heb je blauwe ogen. Behalve de genen voor melanine, zijn er ook nog andere genen die bepalen welke kleur ogen je krijgt. Al die verschillende genen samen zorgen waarschijnlijk voor alle verschillende oogkleuren die iemand kan hebben.
Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Als je kindje vervolgens blauwe ogen krijgt en de kleur niet donkerder wordt, heeft hij van jullie allebei het gen voor blauwe ogen gekregen. De kans hierop is 25%. Als slechts één van jullie het gen voor blauwe ogen heeft, is de kans dat de baby blauwe ogen krijgt nog maar 1%.
Kies de juiste kleuren
Kies eerder voor warme tinten zoals oranje, bruin, beige en alles wat daartussen zit, maar ook voor koele kleuren zoals roze, paars of koraal. Al deze kleurnuances laten je blauwe ogen spreken en perfectioneren het make-upresultaat.
Turkooois, groenblauw en warme blauwtinten zijn prachtige kleuren die jouw warme blauwe ogen accentueren. Blauwe koele ogen kun je intenser laten lijken door het dragen van groenblauw en blauw. Wanneer je blauwe ogen hebt dan is oranje de complementaire kleur die tegenover blauw op de kleurencirkel ligt.
Kan de kleur van mijn ogen veranderen? In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen.