In deze houding kun je kijken (naar buik en borstkas), luisteren (oor dichtbij neus en mond) en voelen (wang boven de mond) of er een normale, abnormale of geen ademhaling is. Deze controle doe je maximaal 10 seconden lang. Een volwassen persoon ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut.
Controleer ademhaling
Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is. Geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal de AED als hij binnen handbereik is.
Ademhaling controleren kun je doen door te luisteren en te voelen. Leg je oor bij de neus en mond van het slachtoffer.Kun je ademhaling horen?Zo niet, voel dan met je handpalm.
Als iemand weet dat zijn ademhaling gecontroleerd wordt, is er grote kans dat hij gaat nadenken bij het ademen.Normaal ademen wordt dan moeilijk. Het is dus belangrijk de ademhaling te observeren als de zorgvraag het niet in de gaten heeft.
Bij twijfel of ademhaling normaal is, wordt deze gecontroleerd met een hand op de borst en rug. Deze controle hoeft dus niet continu te gebeuren. Als er vervolgens nog steeds twijfel is over de ademhaling, dan dient het slachtoffer op de rug te worden gedraaid en de kinlift worden toegepast voor controle.
Bel de huisarts of de spoedpost in deze gevallen: Sneller ademen, een piepende ademhaling en wanneer het ademen pijn doet.
Ademhaling meten
In rust ademt een volwassene ongeveer 12-16 keer per minuut, dit heet de ademfrequentie. De hoeveelheid verse lucht die tijdens een inademing in de longen wordt gezogen noemt men het teugvolume of ademvolume. Bij een normale ademhaling van een volwassene is het teugvolume ongeveer 500mL.
Ademhaling kan worden verdeeld in twee soorten. Buikademhaling en borstademhaling.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut. Van een te snelle ademhaling kun je hoofdpijn krijgen en duizelig en moe worden.
Wanneer een slachtoffer in zijligging ligt, moet je tenminste elke minuut de ademhaling controleren. Dit doe je door middel van kijken, luisteren en voelen. Daarvoor zijn verschillende technieken. Belangrijk is dat de hulpverlener overtuigd is dat het slachtoffer een normale ademhaling heeft.
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
Neem voor het controleren van de ademhaling maximaal tien seconden de tijd. Hoor en zie je binnen die tijd geen (normale) ademhaling? Start dan met de reanimatie.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
Een rustige ademhaling is belangrijk omdat het prettiger aanvoelt en u zorgt er beter voor dat er voldoende zuurstof naar alle organen gaat. Als u benauwd of kortademig bent Rustig inademen, en rustig en langzaam de lucht door de lippen uitblazen (door een kleine opening).
Een ademfrequentie van 6 tot 8 per minuut is genoeg. Veel mensen ademen echter sneller; 10, 12, 14, 16 tot wel meer dan 20 x per minuut. En dat is zonde. Door rustiger te ademen spaar je energie en is je hoofd minder vol.
Vitale functie 1: het bewustzijn
Kijk altijd eerst of het slachtoffer kan praten of bewegen, dit betekent namelijk dat de persoon in kwestie bij kennis is. Mocht het zijn dat het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is, dan is het altijd belangrijk om een 'controle bewusteloosheid' test te doen.
Wat zijn de basisregels van EHBO? Wanneer u wordt geconfronteerd met een mogelijk levensbedreigende situatie, is het belangrijk om kalm te blijven en deze stappen voor noodmaatregelen te volgen voordat u naar een slachtoffer gaat. Beoordeel de situatie. Evalueer het gebied voordat u in actie komt.