U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan. Die kan u als dat nodig is doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Dompel het wattenstaafje in lauw warm water, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken), zonder al te veel druk uit te oefenen. Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
Een strontje gaat vaak vanzelf over. Raak het bultje niet aan en knijp hem niet uit. Leg enkele keren per dag een warm washandje op uw ooglid. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.
Net zoals bij de meeste types zwelling, kan kou wonderen doen. U kunt een koud theezakje op de gezwollen oogleden leggen (groene thee ontzwelt) of u kunt een verkoelend komkommermasker op uw ogen leggen. Houd er rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen vertonen op een zakje zwarte thee.
De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken. De behandeling is het schoonmaken van de randen van de oogleden: Verwarm de oogleden met een warm washandje. Masseer direct daarna uw oogleden.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Een strontje is een rood, pijnlijk bultje op het ooglid. Het bultje ontstaat plotseling. Vaak wordt het een puistje met een puskopje. Een strontje gaat vaak vanzelf over.
U mag een strontje nooit uitknijpen, dit verspreidt de infectie en kan andere complicaties veroorzaken. Het strontje verdwijnt of breekt doorgaans vanzelf. Als het breekt, behandel het dan zorgvuldig om een nieuwe infectie te voorkomen.
Conjunctivitis (bindvliesontsteking) > Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een pijnlijk oog. Het slijmvlies dat de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol bedekt (conjunctiva), is dan ontstoken. Dit komt door een bacterie, virus of allergie. Conjunctivitis geeft een branderig gevoel.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Een strontje of stye (hordeolum) is een rode bult, een soort van puistje, die zich aan de buitenste rand van het ooglid vormt. Uw wimpers hebben veel kleine olieklieren, vooral rond de wimpers.
Wat is een bultje op het ooglid (hagelkorreltje)?
Bij een hagelkorreltje (chalazion) merkt u een bultje op de buitenkant van uw ooglid. Dit gebeurt wanneer een talgkliertje in uw ooglid verstopt raakt. Een talgklier in uw ooglid kan verstopt raken door opgedroogd huidsmeer (talg).
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Een hordeolum ('strontje') is een ontstoken talgkliertje in de ooglidrand of in het ooglid. De meest voorkomende kiem die het talgkliertje doet ontsteken is de Staphylococcus aureus, een frequent voorkomende huidbacterie.
Om de wallen onder je ogen voor langere tijd tegen te gaan, is het belangrijk om veel water te drinken, minder zout te eten en diuretische (urine-afdrijvende) producten te eten – groenten- om overtollig vocht uit je lichaam te spoelen.