Oordopjes en oorsmeerNa verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat. Ook kan het zijn dat je het oordopje niet genoeg kunt versmallen voordat je het in het oor inbrengt, waardoor je het van nature aanwezige oorsmeer in je oor ook naar binnen schuift.
Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB. "Dit zijn dermate hoge geluidsniveaus dat ze tot een gehoorverlies kunnen leiden," zegt Foy.
Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.
Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten. Maar beperk dan het gebruik van oortjes tot die specifieke situaties en zet voor de rest een hoofdtelefoon op.
Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen. Wel is het belangrijk op je oordoppen goed te onderhouden.
Oortjes zijn een stuk kleiner dan koptelefoons. Dit betekent echter niet dat je bij oordopjes in moet leveren op de geluidskwaliteit. Integendeel: goede oordopjes tippen met gemak aan de geluidskwaliteit van koptelefoons.
In de volksmond heet het ook wel een zwemmersoor, omdat het vaak na het zwemmen ontstaat. Maar ook langdurige afsluiting door oordoppen of een gehoorapparaat kan leiden tot een ontsteking, omdat de huid gaat broeien als er onvoldoende lucht in de gehoorgang komt.
Grotere kans op tinnitus bij gebruik oortjes eerder gevonden
Uit onderzoek onder studenten bleek dat 36% van hen die oortjes gebruikten ook tinnitus hadden. Maar liefst 26% van de studenten ervaarde tinnitus na het gebruik van hun oortjes.
Beide draagwijzen hebben hun voor- en nadelen. Het is niet te zeggen welke draagwijze beter is, aangezien dit voor iedereen anders is. Wel is een over ear koptelefoon op de lange termijn beter voor je gehoor. Doordat dit model je beter afsluit van je omgeving, zet je hem niet onnodig hard om van je muziek te genieten.
U kunt eerst zelf een hoortest doen via internet of telefoon. Deze testen zijn minder betrouwbaar. Ze geven een grove inschatting van uw gehoor. Zorg dat u op een stille plek zit als u zo'n test doet.
Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
Uw AirPods en andere draadloze oortelefoons gebruiken niet-ioniserende elektromagnetische straling om gegevens van het gekoppelde apparaat naar uw oren over te dragen. Deze stralingen zijn over het algemeen onschadelijk.
Oordopjes en oor(schelp)pijn
Dit treedt vooral op bij zijslapers en komt door de druk van het kussen of matras in combinatie met de druk die door het dopje in je oor wordt uitgeoefend.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende 2 of 3 dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
Een groot voordeel van een noise cancelling koptelefoon is dat je ongestoord naar je muziek kunt luisteren. Noise cancelling dempt alle omgevingsgeluiden volledig en dat is dan weer goed voor je gehoor. Hierdoor belast je je trommelvliezen minder en hoor je je muziek en ander geluid weer helderder en beter.
Oorsmeer beschermt de binnenkant van uw oor. Haal alleen oorsmeer weg dat u ziet. Met een zakdoek of washandje. Gebruik geen wattenstaafjes.
Tinnitus kunnen we niet genezen.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.
Jeukende oren of eigenlijk jeuk in het oor is een veel voorkomende vervelende klacht. Vaak is de oorzaak onschuldig. De meeste klachten van jeuk in het oor worden veroorzaakt door overmatig oorsmeer, veelvuldig peuteren, eczeem of een reactie op oordoppen/oorstukjes.
U moet de oordopjes net diep genoeg inbrengen om het geluid te blokkeren. Klem ze niet te diep vast. Ze moeten prettig aanvoelen. Nadat u de oordopjes ingebracht hebt, gebruikt u de andere hand om aan de bovenkant van uw oor te trekken.
Vermijd oordopjes
Gebruik geen oordopjes als je naar muziek luistert om in slaap te vallen. Oordopjes kunnen je oren beschadigen als je ermee gaat slapen.