De Vertegenwoordiging is een zogenoemde voorpost van Nederland en heeft 3 vestingen. De hoofdvestiging in Willemstad, Curaçao (VNW), de vestiging in Oranjestad, Aruba (VNO), en de vestiging in Philipsburg, Sint Maarten (VNP).
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Armenië is het enige land in de regio waar Nederland nog geen ambassade heeft.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie.
Mooiste eiland Nederlandse Antillen
De natuur is voor velen het mooist op Saba, ook wel het "groene eiland van de Antillen" genoemd.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Op 6 maart 2007 heeft de volksvertegenwoordiging van de Nederlandse Antillen een wet aangenomen waarin Papiaments, naast Nederlands en Engels, erkend wordt als officiële taal. Deze wetgeving is belangrijk voor de benedenwindse eilanden waar Papiaments door een grote meerderheid van de bevolking gesproken wordt.
In principe doet een ambassade alles wat een consulaat doet, maar heeft een ambassade de extra taak om politieke en diplomatieke relaties te onderhouden met de regering van het gastland. Een consulaat houdt zich hier niet mee bezig en richt zich vooral op consulaire zaken en ondersteuning van Nederlandse ondernemers.
De Nederlandse ambassade kan u in het buitenland helpen bij bijvoorbeeld vermissing, arrestatie of opname in het ziekenhuis. Ook kunt u bij de ambassade terecht voor een tijdelijk reisdocument (noodpaspoort of laissez-passer). Ambassades lenen of geven u geen geld wanneer u geldproblemen heeft.
Het Koninkrijk der Nederlanden heeft wereldwijd ongeveer 140 vertegenwoordigingen zoals ambassades en consulaten.
Om het reizen binnen het Koninkrijk te bevorderen hebben Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat hun ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit, vanaf 1 mei 2022 op basis van alleen hun lokale sédula/ID Card kunnen reizen.
Voor Curaçao heeft u een geldig paspoort nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Uw paspoort moet geldig zijn tijdens het hele verblijf op Curaçao. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
Met een Caribisch visum kort verblijf mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Caribische Koninkrijksdelen verblijven.
Het eiland mag dan slechts 444 km² zijn – ter beeldvorming, dat is ongeveer even groot als Texel – aan stranden geen gebrek. Je vindt er ca. 35 stuks.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Kort en bondig. Kies voor het eiland Bonaire als je van het dorpse karakter, rust en natuur onder en boven water houdt. Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten.
Van februari t/m september valt de minste regen, dus wie zeker wil zijn van zoveel mogelijk zon, kan het beste in die maanden reizen. De warmste maanden zijn mei t/m oktober. Wil je van de natuur genieten, dan is december de beste reistijd. Tussen januari en mei kan het er door de droogte wat minder groen uit zien.
Wat spendeer je per dag in Curaçao. Curaçao is niet de goedkoopste bestemming om vakantie te vieren, maar het is ook zeker niet de duurste. Het budget voor Curaçao zal afhangen van een paar dingen waarvan je ticket, accommodatie en activiteiten de grootste invloed hebben.