Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
*Kies geen bewerkte vleeswaren zoals worst. Deze zijn namelijk vrij zout en bevatten veel verzadigd vet. Ham en kipfilet zijn geschikte keuzes.
Lekker en gezond broodbeleg
In het begin volstaat het om de boterham te besmeren met plantaardige margarine. Wil je daarnaast nog wat op de boterham doen, kies dan bij voorkeur voor smeerbaar beleg en gebruik niet te veel. Kies voor vruchten- of groentemoes, een geplet hardgekookt eitje of wat gekookte vis.
In appelstroop zit veel suiker, maar ook ijzer, hiervan krijgen kinderen meestal net genoeg binnen en dus kan een boterham met appelstroop geen kwaad. Er bestaat ook appelstroop waaraan geen suiker is toegevoegd. Het gaat dan om pure appelstroop, die alleen van appel is gemaakt.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Welk broodbeleg voor je baby? De eerste maanden dat je baby brood eet, is het niet nodig om er beleg op te doen. Wel is het slim om er margarine op te smeren. Dit maakt het brood niet alleen extra smeuïg, maar zorgt er ook voor dat je baby genoeg goede vetten en vitamines binnenkrijgt.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg. Tussendoor: bekertje water en (gedroogd) fruit, komkommer of rozijntjes.
Welk vlees kan mijn kind eten op zijn boterham? Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Smeerkaas en yoghurt
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Voorbeeld voedingsschema baby 9 maanden
Op verzoek voeden kan nog steeds. De richtlijn is 3 voedingen per dag. Wanneer je baby behoefte heeft aan meer, is dat geen probleem. Ongeveer 3 voedingen per dag.
Als kaas kunt u kiezen voor hüttenkäse, light zuivelspread, 30+ smeerkaas met minder zout, smeerbare geitenkaas of mozzarella.
Wat mag je baby van 9 maanden nog niet eten? Je kunt je baby de meeste gezonde voedingsproducten geven, maar een paar dingen mogen baby's nog niet eten. Denk aan: rauw ei, rauw vlees en rauwe vis, melk, kaas, leversmeerworst of leverpaté, honing en zoete dranken. Voeg geen suiker of zout aan het eten voor je baby toe.
WAT GEEF JE EEN BABY VAN 9 MAANDEN TE ETEN? In principe geef je vooral nog steeds lekker groente en fruit aan je kleintje van 9 maanden. Denk aan banaan, mango, appel, peer, frambozen, druiven (in stukjes gesneden) kersen (in stukjes), avocado, courgette, bloemkool, zoete aardappel, bietjes en broccoli.
Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees. Hierdoor is het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd.Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn!
Groente en fruit op brood
Om aan die hoeveelheid te komen, kun je je peuter of kleuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbeien erop.
100% pindakaas zonder suiker en zout
Het is voor baby's wel belangrijk dat je goed naar de verpakking van het product kijkt. Er is pindakaas te koop met toegevoegde suiker, zoet en olie zoals palmolie. Vermijd die liever, want een baby onder de 1 jaar geef je het liefst geen zout en suiker.
Een geprakte warme maaltijd met: 100-135 g groenten. 50-65 g aardappelen/rijst/pasta. 15 g vlees of 20 g vis.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Noten en pinda's bevatten veel goede voedingsstoffen. Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood. Gebruik voor de eerste hapjes brood lichtbruin brood.