Wereldwijd zijn er bijna een miljard hindoes. De meesten wonen nog altijd in India, daar is ruim tachtig procent van de bevolking hindoe. Ook in Nepal vormen ze een religieuze meerderheid. Verder leven hindoes in onder meer Pakistan, Sri Lanka, het Midden-Oosten, Fiji en Mauritius.
Momenteel wonen er tussen de 120.000 à 160.000 Hindoestanen in Nederland, waarvan het grootste deel, zo'n 50.000, in Den Haag en omgeving. De meesten van hen wonen in de Haagse Schilderswijk, Transvaal, Molenwijk, Spoorwijk en Regentesse-Valkenboskwartier.
De meesten uit Noord- en Oost-India, de provincies Bihar en Uttar Pradesh. Specifiek de Indiërs die in Suriname terechtkwamen noemen we vandaag de dag Hindoestanen, een verwijzing naar het gebied (stan) waar de hindoes vandaan komen.
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 was er in Suriname dringend behoefte aan arbeidskrachten. In de periode 1873-1916 emigreerden daarom ruim 34.000 Hindostanen uit Brits-Indië naar Suriname om daar als contractarbeider op de plantages te gaan werken.
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Wereldwijd zijn er bijna een miljard hindoes. De meesten wonen nog altijd in India, daar is ruim tachtig procent van de bevolking hindoe. Ook in Nepal vormen ze een religieuze meerderheid. Verder leven hindoes in onder meer Pakistan, Sri Lanka, het Midden-Oosten, Fiji en Mauritius.
De meeste hindoes wonen in India. Maar ook in Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Birma zijn grote hindoe gemeenschappen.
Hindoestani (Suriname) of Sarnami Hindoestani is een taal die door een belangrijk deel van de Surinaamse en Surinaams-Nederlandse bevolking wordt gesproken. Het is een mengtaal die ontstaan is uit Noord-Indiase talen en dialecten, vermengd met vooral Engels en Nederlands.
1.2 De immigratie van de Hindoestanen
De immigranten waren hoofdzakelijk afkomstig uit het noorden van India, in het bijzonder de districten van de United Provinces, nu 'Uttar Pradesh' genoemd, en Bihar.
Een hindoestaan is een persoon wiens voorouders uit India afkomstig zijn. Een hindoestaan kan het Hindoeïsme, de islam of een andere godsdienst aanhangen. Er zijn sterke familiebanden met het geboorteland Suriname. De culturele band met India is eveneens erg aanwezig.
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
De kerngedachte van hindoes is dat je door goed te leven een staat van verlichting kunt bereiken. Hindoes geloven net als aanhanger van het boeddhisme in reïncarnatie. Na de dood wordt men opnieuw geboren en kan men de levenslessen die in het eerdere leven zijn geleerd in de praktijk brengen.
In de aloude hindoeïstische heilige geschriften – de Veda's, Upanishads en Purana's – wordt de koe beschreven als de ruggengraat van de samenleving. De koe is de moeder van alle wezens.
In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Veel Surinamers maakten zich zorgen over de toekomst en besloten al eerder naar Nederland te emigreren. Vooral de Hindoestaanse Surinamers kozen voor Den Haag als nieuwe woonplaats.
Ongeveer 27 procent van de Surinaamse bevolking is Hindoestaan. Een kwart van de Surinamers is protestants en 23 procent is rooms-katholiek. Twintig procent is moslim. De overige vijf procent van de bevolking gelooft in traditionele religies of hangt geen religie aan.
Wie India zegt, zegt hindoeïsme. Het geloof van vele kleurrijke goden. Van de 1,3 miljard inwoners in India, is ruim 80 procent hindoe. Zo'n 14 procent van de bevolking is moslim, dat zijn dus ruim 180 miljoen mensen.
De Hindoestaanse gemeenschap in Nederland
In Nederland wonen tussen de 160.000 en 170.000 Surinaamse Hindoestanen.
Het is een traditionele decoratie die door Hindoe-vrouwen als rode stip op het voorhoofd gedragen wordt. Al van oudsher wordt de bindi gedragen, omdat men gelooft dat het vrouwen en hun echtgenoten zal beschermen.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Een Hindoestaanse bruiloft duurt vaak drie dagen. Dit begint met een Henna ritueel bij de bruid. En de volgende dag vieren de bruid en bruidegom hun vrijgezellen feest genaamd Bhatwaan. De bruid viert dit met haar familie en de bruidegom met zijn familie.
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiërs. De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent). Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen.
Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Kip in tal van variaties, van het Chinese los foroe en het Hindoestaanse massala kip tot het Creoolse pom, vormt in veel gerechten een van de hoofdingrediënten.