Als je chlamydia of gonorroe opgelopen hebt, kun je de soa nogmaals oplopen. Het lichaam maakt namelijk geen antistoffen aan, zoals het bij de waterpokken wel doet.
Het kan dus nodig zijn om de chlamydia anders te behandelen om deze volledig weg te krijgen. Wanneer de chlamydia onvoldoende behandelt blijft en deze blijft toch in leven in de anus dan zou je jezelf en/of jouw partner opnieuw kunnen besmetten.
Jouw sekspartners hebben ook behandeling nodig als ze chlamydia hebben. Zij kunnen ook weer anderen besmetten als ze niet weten dat ze het hebben. Je kunt zelf voor een tweede keer besmet worden als je sekspartner geen behandeling krijgt.
Had je een chlamydia infectie en zijn de klachten niet afgenomen na inname van de medicatie? Je zou ervoor kunnen kiezen om over 3 weken nogmaals chlamydia te testen om te checken of de infectie weg is (hertesten kan 6 weken na het afronden van de behandeling).
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Je kunt beter 1 week na je behandeling geen seks hebben. Je kunt de soa in die tijd nog aan een ander geven tijdens seks. Heb je wel seks? Gebruik dan een condoom.
Chlamydia kan buiten het lichaam maar kort overleven. Chlamydia oplopen van de wc-bril, zal dan ook niet gebeuren. Wel kan je chlamydia krijgen via overdracht van lichaamsvocht (sperma, voorvocht, urine, vaginaal vocht). Het gezamenlijk gebruik van seks-speeltjes kan bijvoorbeeld ook tot een besmetting leiden.
Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen. Syfilis: kan worden overgedragen als je een zweer aan de mond hebt.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
De kans op onvruchtbaarheid neemt toe, als je vaker besmet wordt met chlamydia, of als je langer met een chlamydia besmetting door blijft lopen. Ook mannen kunnen onvruchtbaar worden door chlamydia als zij een bijbalontsteking krijgen. Een bijbalontsteking gaat meestal met veel pijn gepaard.
Blijkt uit de soa-test dat je chlamydia hebt? Dan moet je je snel laten behandelen.Je krijgt daarvoor antibiotica. Dit medicijn doodt de chlamydia-bacterie.
Het advies van Soapoli-online is om 6 weken te wachten na inname van de behandeling tot je je opnieuw laat testen. Eerder testen kan een vals positieve uitslag geven; de test is positief door aanwezigheid van gedode chlamydia bacterie.
Na de antibioticakuur is chlamydia nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt, ook niet met condoom. Soms wordt na je behandeling nogmaals een soa test afgenomen, om zeker te weten dat je niet meer geïnfecteerd bent.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Chlamydia, gonorroe en een HIV infectie kan je niet door tongzoenen oplopen.
Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom. Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg. In de keel worden chlamydia-infecties veel sneller geklaard.
Chlamydia is een ontsteking door een bacterie. Dit medicijn doodt bacteriën (antibioticum). Het werkt binnen een paar dagen. De ontsteking verdwijnt in 95% van de gevallen.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig.Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Ook mannen lopen risico op infecties door onbehandelde chlamydia: bijvoorbeeld ontstekingen in de zaadleiders, prostaat en/of bijbal. Als je dit niet op tijd behandelt, dan loop je kans op levenslange pijn aan of bij je geslachtsdeel.
Onbehandeld wordt de ontsteking chronisch en zijn verwikkelingen mogelijk (derde fase). De ziekte is goed te behandelen met antibiotica als dat vóór de derde fase gebeurt. Het is aangeraden zich bij partnerwissel systematisch te laten screenen voor Chlamydia.
Chlamydia is de meest voorkomende (bacteriële) soa
Dat is 14,0% van de mensen die zich hebben laten testen.